cultura

La festa continua

La Fundació Dalí bat el 2013 el rècord històric de visitants, té un excedent de 4,4 milions d'euros i augmenta un 62,5% els ingressos per drets de reproducció

Els gestors temen que la crisi d'Ucraïna replegui el turisme rus, el més nombrós

El balanç anual dels comptes de la Fundació Gala-Salvador Dalí és quasi tan joiós com el dels grans bancs. Els números de la Memòria del 2013 presentada ahir justifiquen l'eufòria en tots els àmbits, just l'any que es commemora el quarantè aniversari de la creació del Teatre Museu Dalí de Figueres i el 25è de la mort de l'artista. El seu punt fort, els visitants, han batut un nou rècord històric, 1.580.517 persones, que suposen un increment del 8,42% respecte del 2012, en què ja semblaven haver tocat sostre. Desglossats per espais museístics, la majoria (1.333.430) corresponen a visitants del Teatre Museu i de l'espai adjacent Dalí Joies, seguits del Castell de Púbol (136.744) i la Casa Museu de Portlligat (110.343). La fundació ressalta, a més, que la percepció que els visitants tenen dels espais dalinians és aclaparadorament o bé “molt bona” o bé “excepcional”, segons es desprèn de les enquestes realitzades a la sortida dels museus.

El balanç econòmic no és pas menys engrescador, amb un excedent acumulat de prop de 4,5 milions d'euros (4.433.214), tot i que disminueix lleugerament respecte de l'any anterior, en què de manera excepcional es va acostar als 5 milions. La Memòria, aprovada ahir pels membres del patronat, reflecteix també unes inversions per valor de 8,7 milions d'euros, unes despeses en “activitats d'interès general” de 10,8 i uns ingressos de 15,3, dels quals la major part, 10,6 milions, provenen de la venda d'entrades, cosa que equival al 69% dels ingressos totals obtinguts per l'entitat. Encara que lluny dels ingressos de taquilla, el creixement del negoci experimentat a les botigues dels diferents espais dalinians també és digne d'esment, sobretot en l'actual context de crisi. Així, el volum de vendes va créixer en conjunt un 2,17%, però destaquen els resultats detallats de les botigues de Púbol, amb un augment de quasi el 12%, i Portlligat, amb el 6,9%. Encara dins l'apartat del comerç, la fundació destaca que durant el 2013 les visites a la botiga virtual per mitjà de mòbil o tauleta ha experimentat un augment espectacular del 141% en relació amb l'exercici anterior.

Un altre apartat que no deixa de donar alegries als responsables del llegat dalinià és justament el de la gestió de l'herència. Així, el passat exercici els drets de reproducció d'obres de l'artista van reportar uns beneficis de 650.000 euros, xifra que suposa un augment del 62,5% respecte del 2012. En concret, la fundació va rebre 343 peticions de reproducció sotmeses a drets d'autor, de les quals en va autoritzar 326, la majoria (un 70%) presentades per societats estrangeres, dada que confirma el prestigi internacional de Dalí. “El llegat dalinià està en bones mans”, va resumir-ho el gerent de la fundació, Joan Manuel Sevillano, en concretar que s'han obert procediments contra diverses marques que han comès infraccions i s'han fet retirar uns quants llocs web amb continguts no autoritzats.

Pel que fa a la difusió, destaquen les dues grans exposicions celebrades al Centre Georges Pompidou de París i al Reina Sofia de Madrid, i en el capítol d'adquisicions convé consignar sis sèries d'obra gràfica, tres manuscrits inèdits, fotografies, fullets, llibres, catàlegs i revistes d'època. En vista d'aquestes dades, l'única ombra que plana damunt la Fundació Dalí és la del conflicte obert entre Rússia i Ucraïna, tal com va admetre el secretari general de l'entitat, Lluís Peñuelas, que va afegir de tota manera que de moment no n'han notat els efectes. De fet, el públic rus, el que més creix en dades turístiques, ja ha augmentat un 44% en els primers mesos d'aquest any respecte del 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia