Depardieu i Kaufmann, a Peralada
El festival empordanès renova el compromís amb l'òpera i la dansa en la 28a edició
Donar a conèixer el programa artístic de la 28a edició al Saló de Miralls del Gran Teatre del Liceu va ser, ahir, un gest amb el qual el Festival de Peralada va voler fer visible el seu compromís amb la lírica, malgrat les dificultats que implica aventurar-se amb produccions operístiques en els temps que corren. Un imponent trio de tenors –Piotr Beczala, Marcelo Álvarez i Jonas Kaufmann– i dues noves coproduccions –Andrea Chénier, d'Umberto Giordano, i l'estrena mundial de Flaubert & Voltaire, de Philippe Fénelon– són les armes que té el festival empordanès per seduir el seu públic més operístic, per a qui es tenen preparats, també, dos grans debuts: el del contratenor català Xavier Sabata (que, el 25 de juliol, cantarà fragments d'òperes de Vivaldi i Händel a l'església del Carme) i el de la soprano madrilenya Ángeles Blancas (que el 4 d'agost commemorarà el 150è aniversari de Strauss, també a l'església). “L'òpera i la dansa són la nostra raó de ser, i aquesta aposta decidida és necessària per a la reordenació natural i intel·ligent del mapa de festivals del país”, va proclamar ahir el director de Peralada, Oriol Aguilà.
El polonès Piotr Beczala, protagonista d'un dels concerts de l'any passat (a l'església, acompanyat de la pianista Kristin Okerlund), obrirà amb tots els honors la 28a edició l'11 de juliol a l'Auditori del Parc del Castell, en el marc d'una gala lírica compartida amb l'Orquestra de Cadaqués i una de les sopranos en voga a Europa (la búlgara Sonya Yoncheva).
Andrea Chénier, el 26 de juliol, serà, segons presumeix el festival, “el gran esdeveniment operístic de l'estiu”. L'argentí Marcelo Álvarez es posarà en la pell del protagonista d'aquesta òpera passional ambientada en la Revolució Francesa, que té a Eva-Maria Westbroek en el paper de Maddalena de Coigny i per a la qual Peralada invertirà 75.000 euros només en la construcció escenogràfica. Alfonso Romero Mora figura com a director d'escena i Marco Armiliato com a director musical. Flaubert & Voltaire, l'altre muntatge operístic de Peralada 2014, coproduïda amb Vox 21, és fruit d'un encàrrec al francès Philippe Fénelon i es podrà veure el 12 d'agost al claustre del Carme.
Amb l'èxit que va assolir l'any 2012 ressonant encara per diferents racons del castell, Jonas Kaufmann, “el tenor del moment”, tornarà a Peralada el 3 d'agost, amb diverses àries que cantarà emparat per l'Orquestra de Cadaqués. Serà just després d'un dels altres plats forts de la 28a edició: el retorn a Catalunya –després de cinc anys– de l'English National Ballet, amb la seva directora artística, Tamara Rojo, al capdavant i un programa en dues parts: Coppélia (1 d'agost) i una gala en homenatge als 30 anys de l'actuació de Nureyev a Peralda, amb fragments d'El llac dels cignes, Giselle, El trencanous i peces de coreògrafs actuals com ara Akram Khan i Russell Maliphant (2 d'agost). També durant dos dies, 8 i 9 d'agost, Sara Baras oferirà el muntatge de ballet flamenc Medusa, la guardiana, coproduït amb el Teatre de Mèrida.
L'actor francès Gerard Depardieu, d'altra banda, és un dels altres noms propis d'aquest estiu a Peralada. Tot i que figurava, segons Aguilà, en la llista de noms desitjats pel festival, la seva visita no deixa de sorprendre, i més quan tot just ha deixat enrere una absència de tota una dècada en escenaris teatrals. Presentarà, el 19 de juliol, i a duo amb una altra llegenda de la interpretació, Anouk Aimée, el muntatge amb el qual, al gener, van triomfar a París: Love letters. Un altre gran nom del firmament teatral, Josep Maria Flotats, llegirà textos de Flaubert el 15 d'agost a la Biblioteca, amb l'acompanyament al violoncel de Lluís Claret.
Peralada 2014 té el mateix pressupost que l'any passat: 3,6 milions d'euros.
Gloria Gaynor, Pink Martini i Omara Portuondo
Entre els 21 espectacles en 19 nits d'aquest estiu a Peralada n'hi ha un bon grapat de pop, jazz i ritmes cubans. La inusual orquestra Pink Martini (12 de juliol, amb Get happy), la gira de comiat de l'Orquestra Buenavista Social Club (amb Omara Portuondo i Eliades Ochoa, el 4 d'agost), la big band d'Andrea Motis i Joan Chamorro (10 d'agost), Gloria Gaynor (la veu d'I will survive, l'11 d'agost), Rosario (13 d'agost), Vilallonga i Palatchi (18 de juliol) i Els Amics de les Arts (16 d'agost, en el marc d'una Festa de la Música que també inclourà una Història de Catalunya amb cançons narrada per Lloll Bertran i Lluís Soler i un recital dels guanyadors del Viñas) configuren el menú.