cultura

El polític que va fer de Tàrraco la capital

El festival de recreació històrica romana Tàrraco Viva inicia demà una edició especial, dedicada a l'emperador August, en els dos mil anys de la seva mort

Enguany encara serà més excepcional. Si Tàrraco Viva, el Festival Romà de Tarragona –un referent a Europa pel que fa a les recreacions històriques–, ja és, després de quinze edicions, una de les convocatòries més extraordinàries, amb més públic i amb més projecció internacional de la ciutat, aquesta edició encara ho serà més. Enguany es commemoren els dos mil anys de la mort de l'emperador August, aquell que durant dos anys (26 i 25 aC) va residir a Tàrraco i des d'aquí va governar tot l'Imperi romà. I per això Tàrraco Viva, que començarà aquest dilluns i durarà fins al 25 de maig, es dedicarà de manera monogràfica a la seva figura i a l'època que va viure, al que va significar la seva estada a Tarragona i, sobretot, a la seva petjada en la història de la civilització mediterrània: a ell, que “és una figura cabdal en la història”, és degut “l'èxit d'una civilització que encara avui es percep com la més brillant de la història de la humanitat”, i també va ser ell qui va bastir “una primera idea d'Europa, basada en una xarxa de ciutats enllaçades per vies terrestres i marítimes entorn del Mediterrani”, segons Magí Seritjol, el director del festival.

Les xifres són altes: s'han organitzat més de 800 actes de reconstrucció i divulgació històrica (el doble que l'any passat), i hi participaran de manera directa més d'un miler de tarragonins, a més de tots els museus de la ciutat i altres entitats que albergaran o coorganitzaran actes. I la previsió és que, com a mínim, es mantinguin els més de 106.000 visitants que l'any passat van assistir al festival. El pressupost de l'organització és de 458.000 euros, dels quals 268.000 són d'aportació municipal directa. “És una de les grans apostes de la ciutat”, assenyala la regidora de Cultura, Begoña Floría.

Espectacles, conferències, seminaris, tallers i activitats diverses es repartiran en diferents espais de la ciutat i també en poblacions veïnes, com ara Altafulla, Constantí i Cambrils, i, també, per primer cop, a la comarca del Priorat. Enguany, però, i com a novetat, el recinte firal del Palau de Congressos es convertirà en el gran centre cultural dedicat a August i a la seva època. Aquí s'hi presentaran dues de les activitats centrals. D'una banda, la titulada August, el poder la de màscara, un espectacle del grup Projecte Phoenix, que inclourà imatges arqueològiques i comentaris històrics sobre el primer emperador, i que s'estrenarà el divendres dia 9. Seritjol va confirmar a aquest diari que especialistes en divulgació històrica de Roma es desplaçaran a Tarragona aquests dies per veure l'espectacle i poder-lo contractar per presentar-lo a la capital italiana. I, d'altra banda, a partir d'aquest dilluns s'instal·larà al recinte firal l'exposició August, una civilització mediterrània, que inclourà la recreació d'espais relacionats amb August, entre els quals destaca la reproducció a escala 1:1 de l'Ara Pacis Augustae (‘altar de la pau d'August'), un monument commemoratiu, l'original del qual es troba a Roma, i que es va construir entre els anys 13 i 9aC per decisió del senat de Roma, en honor de la pau imposada per August. A l'exposició també s'hi podrà veure la reproducció a escala real i en color (tal com era originàriament) de l'estàtua August de Prima Porta. Actualment al passeig Arqueològic hi ha instal·lada una rèplica de l'original, que va ser regalada a la ciutat per Mussolini.

Un altre dels actes especials serà el titulat Ludus Magnus Augusti, que es presentarà a l'Amfiteatre i en què prendran part més de 20 gladiadors. Es tracta d'un espectacle del grup italià Ars Dimicandi (el mateix que cada any ofereix les recreacions de lluites de gladiadors), que enguany proposen aquesta activitat especial sobre els jocs i lluites romanes.

Altres espectacles programats per als pròxims vint dies són Històries d'una prostituta al llit d'August, del grup Thaleia, que gira a l'entorn de Friné, una de les moltes prostitutes que van acompanyar l'emperador al llarg del temps; La nit abans del combat, de Némesis; Els últims legionaris, del grup Legio I Germànica, que dóna a conèixer les tàctiques militars romanes; El casament d'August i Livia, i espectacles sobre els poetes Virgili i Horaci, entre altres.

La gastronomia també tindrà un paper destacat. Per recuperar els gustos que els romans van portar a la nostra civilització, s'ha organitzat una nova edició de les jornades Tàrraco a Taula: del 15 al 19 de maig dinou restaurants de la ciutat oferiran menús inspirats en les antigues receptes romanes, sobretot les recollides per Apici, el gastrònom romà que va viure en època d'August. Tot plegat, es tracta de donar a conèixer la història “a través de tots els sentits”, segons Magí Seritjol.

LA XIFRA

800
actes
de recreació i divulgació històrica s'han organitzat a Tarragona entre el 5 i el 25 de maig.

“Hem de ser una fàbrica de divulgació històrica”

Magí Seritjol no només és el director de Tàrraco Viva. La tenacitat i l'entusiasme que hi ha abocat des de la primera edició és el que han convertit aquest festival en un dels més complets i rigorosos dels que es fan a Europa en l'àmbit de la reconstrucció històrica. Però ell en vol encara més. D'una banda, intentant que cada cop sigui més internacional, exportant els espectacles i propostes de Tàrraco Viva a altres països, i, de l'altra, “creant una indústria a Tarragona al voltant de la recreació històrica: es poden crear molts llocs de treball, perquè es necessiten guionistes, escenògrafs, tècnics de so...”. La seva idea és clara: “Tarragona ha de ser una gran fàbrica de divulgació històrica i durant tot l'any ha de produir productes d'aquest àmbit.” “Hem de crear una autèntica indústria i amb això ens podem posicionar internacionalment i crear riquesa”, apunta Seritjol. Per ell, les quinze edicions de Tàrraco Viva “només són el començament”: “Buscarem nous formats per divulgar la història.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia