cultura

Crònica

Esmolant la llengua

En temps de batalla política contra Catalunya la llengua ha estat tradicionalment un dels primers objectius per debilitar consciències. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ho va deixar clar en l'acte d'atorgament del 34è Premi BBVA Sant Joan afirmant que el català no està en perill al país després d'haver superat una dictadura malgrat que hi hagi “algú de fora que vol que perilli”. Més enllà anava l'alcalde socialista, Juan Carlos Sánchez, valorant la participació en actes de reafirmació com el d'ahir perquè la defensa de llengua “és una obligació també de les institucions”. Sánchez va fer una defensa aferrissada de la paraula, la llengua i la literatura com a “reivindicació d'expressió de la nostra civilització”, però també com a eina indispensable per mantenir la ciutadania crítica i més lliure.

Dos dies després que Marea Verda deixés clar al ministre Wert que amb el català no s'hi juga, els presents al saló modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 –com a mínim els que van prendre la paraula– van defensar la necessitat de donar continuïtat a un guardó que “defensa un idioma com a cultura de país”, va reconèixer Jaume Ribera, president de la Fundació de les Antigues Caixes de Catalanes. El Sant Joan és un dels premis més rellevants en prestigi i import del país i un dels termòmetres que permet valorar el grau d'implicació en la defensa d'una cultura. I enguany, després que Caixa Sabadell l'instaurés el 1981 per normalitzar i impulsar la literatura catalana, s'hi han presentat 63 obres, fins a 12 més que el 2013, rebent treballs procedents d'altres països com ara els Estats Units i l'Uruguai.

Amb tots els processos convulsos que han viscut les caixes catalanes hi havia un murmureig constant els últims anys sobre la possibilitat que pogués desaparèixer aquest guardó. Ahir, davant una gran representació de la societat civil i cultural de Sabadell, es va fer un acte de reafirmació per enterrar definitivament aquest imaginari. “Estem orgullosos que un premi com aquest continuï existint”, afirmava el director territorial de BBVA a Catalunya, Xavier Queralt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia