Estrena
À.Q
El jove Einstein i Amèrica
Les primeres imatges d'El extraordinario viaje de T.S. Spivet ens mostren un bonic llibre que reconstrueix una imatge naïf de l'oest americà. La imatge que separarà els diversos capítols de la pel·lícula ens endinsa a l'interior d'un relat en què allò naïf i la imatge cinematogràfica entesa com a operació de bricolatge tenen un clar protagonisme. Jean-Pierre Jeunet adapta una novel·la de Reif Larsen que explica la història d'un nen prodigi que travessa Amèrica per rebre a Washington un premi que acaba essent una enganyifa televisiva.
La novel·la ofereix a Jeunet la possibilitat de trobar-se amb una Amèrica de cartró pedra, poblada per personatges grotescos sense gaire entitat i amb uns paisatges que poden ser reconduïts cap al territori dels deliris infantils. Tota l'estètica de la pel·lícula –rodada en 3D– ens recorda el desig de fer una obra per agradar, per enlluernar, com els llibres objecte infantils que ens porten cap allò meravellós sense anar més enllà del propi encant de l'objecte. L'artifici no para de dominar a l'interior d'una història rodada sense ritme i sense saber ben bé com donar vida als personatges.
De fet, el principal problema d'El extraordinario viaje de T.S. Spivet radica en el mateix personatge de T.S. Spivet. Des de les primeres imatges és presentat com un jove Einstein de Montana que viu amb un pare convertit en cowboy frustrat, una mare addicta al col·leccionisme i un germà bessó que mor en manipular l'escopeta del pare. El jove vol fugir d'aquest entorn per convertir-se en un nou Woody Guthrie que travessa Amèrica dalt de trens mentre és perseguit per la policia i es troba amb algun excèntric rodamón. T.S. Spivet té serioses dificultats per generar empatia com a personatge. És un jove repel·lent presoner de les seves invencions, que no inspira ni fa pena, ni compassió, ni admiració. Aquesta manca d'empatia cap a aquest personatge repel·lent que Jeunet vol redimensionar fa que l'aventura deixi de ser extraordinària, resulti repetitiva i tot avanci cap a un esperat retorn a l'úter familiar.