cultura

Veus del món, reunides a Vic

El Festival Internacional de Música de Cantonigròs suma 32 edicions amb grups corals de 24 països

El 32è Festival Internacional de Música de Cantonigròs arrancarà dijous a L'Atlàntida, en la tercera edició que es porta a terme a Vic, a Osona. En el concert inaugural, destaca la presència de Deu De Veu i el Cor Geriona, que es van donar a conèixer a través del programa Oh happy day de TV3. Així es reconeixerà el paper d'aquest concurs per atreure “un nou sector de públic, que, normalment, no s'hauria interessat mai per la música coral o no hi hauria arribat mai”, va dir el seu president, Josep M. Busquets, en la presentació del festival.

Entre els participants, augmenten els grups catalans, amb dues corals i dos grups dansaires. Espanya estarà representada per Castella la Manxa, Euskadi no faltarà a la cita i la resta d'Europa hi serà àmpliament present, sobretot per països de l'est, tant pel que fa a les danses com grups corals. De l'Àsia hi haurà representants de la Xina i Indonèsia i d'Amèrica també de dos països, l'Argentina i Colòmbia. Ni Oceania ni l'Àfrica no tindran en aquesta edició cap representació. En total, més de 30 grups participants de 24 procedències que actuaran durant quatre dies.

Un any més, es podrà gaudir del festival al carrer amb corals i grups de dansa que faran actuacions en places i carrers de Vic al marge de les competicions i concerts oficials. I no només això, també aniran a residències i hospitals perquè en puguin gaudir totes aquelles persones que no poden assistir-hi.

Josep M. Busquets, guardonat recentment per la Generalitat amb la Creu de Sant Jordi, va reiterar el lligam del festival amb la ciutat i el seu auditori: “Venir a L'Atlàntida ha estat assegurar-ne la continuïtat.” Pel seu fundador i director, el festival continua complint amb l'objectiu amb què va néixer: “Situar Catalunya al món.”

Al llarg de més de tres dècades, l'experiència ha estat clara i positiva: “Països que coneixen el nostre país, la cultura, la llengua, gràcies al festival.” Busquets va recalcar també que han vetllat sempre perquè el sentit amateur del festival es conservi intacte. Joan López, regidor de Cultura de Vic, va reiterar el compromís de la ciutat amb el festival perquè, entre altres coses, “el festival ens internacionalitza”. Per la seva banda, Lluís Vila d'Abadal, director general de la Fundació L'Atlàntida, va dir que el festival atreu “un públic que en d'altres circumstàncies potser no hauria entrat mai aquí”.

Osona, comarca acollidora

Durant els dies del festival, els membres dels grups corals s'allotgen a les cases de famílies osonenques. Centelles, per exemple, ho fa des dels inicis. La família de la Sílvia Roca n'acull cada any i explica que “és una bona experiència familiar; a més, també aprofites per practicar l'anglès”. Com a benvinguda, el poble els organitza un sopar. “Els ensenyem a sucar pa amb tomàquet i a beure vi amb porró. Riem molt perquè els fa molta gràcia”, confessa Roca. El que sorprèn a la família és que “vénen a Catalunya pensant en els toros i la festa; els expliquem que aquí no hi ha tanta tradició i els parlem d'aspectes de la cultura catalana com ara els castellers o les sardanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.