El castell d'Hostalric tindrà un centre d'interpretació
L'Ajuntament prepara un espai museogràfic amb maqueta i vídeo per explicar la història de la fortificació militar
L'inaugurarà a finals de setembre, i ara fa obres a les naus del recinte
L'Ajuntament d'Hostalric obrirà a finals del mes que ve un centre d'interpretació del castell del municipi. A prop de l'entrada principal, l'àrea de patrimoni del consistori ha preparat un espai museogràfic que permetrà conèixer amb més detall la història i les vicissituds de la fortalesa, que forma part de la ruta del 1714, iniciativa de la Generalitat i el Museu d'Història de Catalunya.
L'equip de govern, de CiU, té embastada una maqueta que reprodueix les parts del castell i que s'instal·larà a prop del cos de guàrdia. La maqueta, interactiva, permetrà conèixer, en català, castellà, francès i anglès, les diferents parts del castell, situat en un turó del municipi. L'espai museogràfic ocuparà també el polvorí principal.
De castell a fortificació
L'actual fortificació es va començar a construir a partir del segle XVII sobre les antigues restes del castell medieval dels Cabrera. La fortificació, unida al centre urbà d'Hostalric mitjançant el camí de vila, inclou un fossat, baluards, galeries i un pati d'armes, entre altres espais. De l'antic castell, el 1145 ja n'hi havia constància, i se'n conserven poques restes, com ara una cisterna. El castell va ser declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN).
Abans de l'estrena del centre d'interpretació, l'Ajuntament d'Hostalric fa obres en unes naus del recinte emmurallat, que van començar a finals del mes de juny. S'adequaran uns espais polivalents que seran destinats a tallers i xerrades, i a millorar l'atenció als visitants. Les obres de les naus van ser adjudicades a Construccions Josep Alsina SL per un valor de 249.000 euros. En aquestes naus, hi havia hagut pèrdues d'aigua i pressions
LA DATA
L'última plaça per a Felip V, fa tres segles
El castell d'Hostalric va ser un dels escenaris de la guerra de Successió espanyola de fa tres segles. Els exèrcits austriacistes i borbònics van signar el conveni de l'Hospitalet (22 de juny del 1713), amb què es reglamentava el canvi de domini del recinte emmurallat. La fortificació d'Hostalric va ser l'última plaça (de les tropes austriacistes) lliurada a Felip V. Les tropes austriacistes van abandonar Catalunya tot embarcant-se des del port de Blanes, segons informa l'Ajuntament hostalriquenc.