Llibres

assaig

ferran aisa

La xarxa de relacions de JFK a Europa

Josep Maymí Rich (Cassà de la Selva, 1970) és doctor en Antropologia Social i Cultural per la UAB, especialitzat en la recuperació de la memòria col·lectiva a través de la transmissió oral. Ha publicat llibres sobre la Segona República, la Guerra Civil Espanyola, l'exili republicà... Ara publica la investigació que ha dut a terme sobre el president nord-americà John Fitzgerald Kennedy i la seva relació amb famílies de l'alta societat espanyola, anglesa i polonesa, tota una xarxa d'afinitat a la seva personalitat política i humana.

L'autor, per tal de fer realitat el seu projecte, no solament ha examinat l'abundant bibliografia referent a l'expresident dels Estats Units sinó que ha consultat la premsa de l'època i ha consultat diversos arxius, principalment el centre de documentació John F. Kennedy Presidential Library & Museum de Boston. I per una altra banda, destaca la seva acció professional en la transmissió oral a persones relacionades amb les amistats de Kennedy i de la seva esposa Jacqueline. Destaca sobretot l'entrevista a Antonio Garrigues Walker, fill de l'ambaixador d'Espanya als Estats Units en els anys de la presidència de John F. Kennedy, i Pedro Potocki Radziwill, fill d'un comte polonès exiliat a Espanya.

Apropar Kennedy al lector

Maymí, amb la seva investigació, desenvolupa una voluntat d'apropar al lector el jove president inquiet i idealista que es va convertir en un dels polítics més interessants del segle XX. La primera part de l'assaig està dedicat a explicar-nos la societat nord-americana i l'arribada dels Kennedy des d'Irlanda. La vida familiar dels Kennedy a l'entorn d'un pare ambiciós que volia que els seus fills arribessin a ser presidents del seu país. I a través de l'ascensió de John F. Kennedy a la presidència, la creació d'una xarxa de suport que anava des de l'ambaixador espanyol Antonio Garrigues Díaz-Cañabate, fins al seu cunyat, el polonès Stas Radziwill, casat amb la germana de Jackie, Lee, i també la seva família, Cristina Radziwill i el comte José Potocki. Tots ells són personatges decisius en els moments en què Kennedy se'n va a Europa per entrevistar-se amb els primers ministres, o en la reunió que manté a Viena amb el mandatari suprem del soviet, Nikita Khrusxov, en plena guerra freda.

Després de l'assassinat de John F. Kennedy la xarxa va continuar en peu per donar suport a Jackie Kennedy, sobretot la seva amistat amb Antonio Garrigues, aleshores ambaixador d'Espanya a la Santa Seu, i la relació amb la família polonesa de la seva germana.

Estius a Sevilla

Josep Maymí també comenta i descriu la visita a Sevilla de Jackie Kennedy, acompanyada de la Duquessa de Alba, i els estius que Caroline Kennedy va passar a casa dels Potocki o dels Garrigues. Tots els entramats d'aquesta xarxa familiar, d'amistat o diplomàtica, formen part de l'assaig que Josep Maymí Rich a escrit entorn de la figura del mític president dels Estats Units John Fitzgerald Kennedy, assassinat a la ciutat de Dallas fa cinquanta anys.

J. F. KENNEDY Y LA ALTA SOCIEDAD ESPAÑOLA
Josep Maymí Rich
Pròleg: W. Christian Editorial: Base Barcelona, 2014 Pàgines: 135 Preu: 15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

La Generalitat compra a Todocolección tres taules del retaule ‘perdut’ del Palau Reial Menor

barcelona
guardó

La debutant Alba Gómez Gabriel guanya el premi BBVA Sant Joan

Barcelona
TEATRE

La Perla29 torna a la reconciliació i el conflicte de Mouawad a ‘Tots ocells’

BARCELONA
còmic

Barcelona serà la ciutat convidada del festival de còmic d’Angulema 2025

barcelona
música

Prop de 30.000 assistents al festival Cabró Rock

barcelona
cultura

Carlus Padrissa: “Mai cap ària ha estat tan eròtica, tan orgàsmica”

Girona
Guardó

Eva Vàzquez, beca Finestres d’assaig

Barcelona

Segona temporada de l’exposició que explora la relació de Gala amb la moda

PÚBOL

S’estrena el curt ‘Ombres silencioses’ rodat durant la primera Hackató

GIRONA