Texas: cine a 3 euros
Ventura Pons reobre l'antiga sala del barri de Gràcia com a multicinema de reestrena, amb preus molt econòmics i films en VO subtitulada en català
Texas era un territori fronterer, escenari de múltiples westerns, alguns dels quals possiblement va veure Ventura Pons quan era un nen i vivia a Gràcia. També era el nom d'un cinema mític, situat en una frontera (carrer Bailèn, 205) més pacífica, la que separa els barris de Gràcia i l'Eixample. Després van ser els Lauren Gràcia, i des de demà, renovats de dalt a baix, reobren amb el nom antic, els cinemes Texas: quatre sales que sumen 540 butaques, totes noves de trinca, equipades amb moderns projectors digitals. I una sala també té projector de 35 mm: som en una altra frontera, entre el cinema analògic i el digital. Oferiran films de reestrena en VO subtitulada en català. Per començar, programen 12 anys d'esclavitud, L'avi de 100 anys que va saltar per la finestra, Surt el sol a Edimburg i Any de Gràcia.
Ventura Pons, impulsor i principal inversor del nou projecte, explica que volien fer un cinema com quan era petit, i hi havia cinemes d'estrena, reestrena preferent, reestrenes... “La gent que no volia fer cua o no tenia diners, esperava anys per veure les pel·lícules, i les veia als cinemes més barats.” Amb la profunda crisi que vivim, els ha semblat que “això ara torna tenir sentit, i tenim un avantatge gran, que en 15 dies moltes pel·lícules ja poden reestrenar-se”.
Segona oportunitat
El director assegura: “Mai farem estrenes, la nostra política és donar una bona oferta de pel·lícules recents, que han estat poc temps en cartell i no ha vist ningú, pel·lícules que ens han emocionat molt.” Altres exemples del que programaran en els propers mesos són Philomena, La gran bellesa, Mud, Circ du Soleil: mons llunyans, Tots volem el millor per a ella... “Farem cinema de reestrena, però amb honors d'estrena”, diu Ricard Almazán, durant molts anys programador dels Verdi i responsable de programació dels Texas.
Una programació que sens dubte agradaria a Néstor Almendros, Rovira Beleta, Bigas Luna i José Luis Guarner, noms amb els quals han estat batejades les sales. Les pel·lícules es projectaran subtitulades en català, excepte les que siguin versions originals en català i castellà. “Omplirem un forat, gairebé no n'hi ha –diu Pons–. Tot el país està normalitzat, però el cinema no.” A més, els films en català els subtitularan en anglès.
La intenció és oferir “una bona programació, bonica i barata, amb uns preus molt ajustats”. L'entrada costarà 3 euros, i estan estudiant descomptes (entrades a 2 o 2,5 euros) de dilluns a dijous per a majors de 65 anys, menors de 18 i diversos col·lectius. “Hem aconseguit tractes molt bons amb les distribuïdores, que han entès que donem un valor afegit a les pel·lícules”, diu Ventura Pons.
El Texas era un cinema molt mític al barri, i els veïns “estan molt contents, es pensaven que es convertiria en un supermercat d'un senyor valencià”, diu Ventura Pons. Demà, però, reobren portes amb molts projectes: hi haurà programació infantil en català els caps de setmana,, des de dibuixos animats fins a títols com Cinema Paradiso tindran una web amb tota la informació, potser s'hi faran festivals... El que no hi haurà, per a alegria dels veïns i molts espectadors, són crispetes.