cultura

Lluís Galter evoca a ‘H' l'episodi clau d'una espia del 1714

Marianna de Copons és la protagonista d'aquest llarg curtmetratge que ha estat escollit al Short.cat

El direc­tor de cinema Lluís Gal­ter (Figue­res, 1983) salta dels maquis cata­lans de Cara­cre­mada a retra­tar la no menys intensa acti­vi­tat com­ba­tiva de la resistència cata­lana durant el setge borbònic de 1714. Con­cre­ta­ment, el paper que va exer­cir l'espia Mari­anna de Copons en un epi­sodi clau de la guerra de Suc­cessió. Ho fa amb H, un curt­me­tratge que ha estat recent­ment selec­ci­o­nat per Cata­lan Films per par­ti­ci­par en fes­ti­vals i mer­cats d'arreu del món en el marc del pro­grama Short.​cat 2015.

El film, pro­ta­go­nit­zat per Cris­tina Gene­bat (Mari­anna de Copons) i Àlex Moreu (aquest en el paper de Pierre Le Guerc­hois), par­teix d'una idea ori­gi­nal del gironí David de Mont­ser­rat, un dels coau­tors de la novel·la Lliu­res o morts (Columna Edi­ci­ons), con­ver­tida en un best-seller amb més de 20.000 exem­plars venuts. Con­cre­ta­ment el punt de par­tida argu­men­tal es basa en un cas real que recull un dels capítols del lli­bre, que David de Mont­ser­rat, jun­ta­ment amb Lluís Gal­ter, van desen­vo­lu­par fins a con­fec­ci­o­nar el guió defi­ni­tiu d'una història que ben bé podria haver donat per a un llarg­me­tratge –el curt dura 33 minuts– si no fos pel pres­su­post ajus­tat de què dis­po­sava aquest pro­jecte gua­nya­dor del premi Maria Aurèlia Cap­many que lliura l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona amb motiu del Dia Inter­na­ci­o­nal de la Dona. “El film ens pre­senta una de les cares ocul­tes de la guerra de Suc­cessió com és el paper de la dona en la resistència heroica de la Cata­lu­nya de 1714 i sovint en tas­ques tan o més trans­cen­dent que ser a pri­mera línia de foc”, rei­vin­dica Gal­ter.

Entre la vida i la mort

El direc­tor explica que la pel·lícula resul­tant té una atmos­fera vol­gu­da­ment enra­rida i deca­dent i els pro­ta­go­nis­tes sem­blen tal­ment “uns espec­tres con­dem­nats a viure entre la vida i la mort”. Mari­anna de Copons tam­poc apa­reix, doncs, com una heroïna clàssica, “perquè he pre­fe­rit ator­gar-li un caràcter més humà però també més ambigu i amo­ral”. Sens dubte, un com­por­ta­ment jus­ti­fi­cat en un con­text de guerra.

Heroïna de moda

L'argu­ment porta l'espec­ta­dor –un sub­jecte actiu sem­pre en el cinema de Lluís Gal­ter– al setge borbònic de Bar­ce­lona, en què l'aristòcrata Mari­anna de Copons –per­so­natge que Joel Joan també fic­ci­ona ara a la sèrie El crac– té la missió de reu­nir-se amb un ofi­cial que pre­para una ope­ració per afe­blir l'exèrcit català.

La pel·lícula, que està coproduïda per Las­tor Media (10.000 km), s'ha rodat a Tala­manca i al Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.