Territori

No som tan lluny

Joan Tort

El teatre comença a l'Aula

L'Aula Municipal de Teatre de Lleida ha celebrat aquesta setmana el seu 33è aniversari. No és cap xifra rodona, especial o diferent d'altres anys, però, com tots els aniversaris, cal celebrar-lo amb una bona festa. I l'Aula ho va fer.

El centre de formació en arts escèniques és una de les escoles més grans de l'Estat espanyol, ja que ara mateix té més de 2.000 alumnes matriculats. Aviat està dit! L'Aula gaudeix de nivell i prestigi en el seu àmbit de la formació, ja que les dues companyies de joves, la Inestable 21 i la Petiestable 12 (les xifres marquen en el topall d'edat dels actors) han rebut en els darrers anys nombrosos premis en concursos i trobades de teatre juvenil d'arreu de l'Estat espanyol.

A aquest bé de Déu de canalla fent teatre i les produccions pròpies cal afegir-hi els cursos i tallers que periòdicament complementen el programa d'activitats del centre i que també tenen una gran acollida. Finalment, a aquest aparador de l'Aula de Teatre de Lleida enguany s'hi afegeixen dues cireres. D'una banda, la posada en funcionament dels estudis professionals d'art dramàtic. Aquesta formació es veurà completada i ampliada el curs vinent amb l'inici del Cicle Formatiu Superior d'Arts Escèniques. Aquestes dues titulacions permeten a l'Aula fer una passa més en el seu creixement i, sobretot, en la seva qualificació com a centre oficial de formació de professionals en arts escèniques.

Al costat de la cirera de la formació, cal sumar-hi la de les infraestructures. En els pròxims dies o setmanes es començarà a utilitzar el Centre de Producció i Creació de les Arts Escèniques a Gardeny, al costat del Parc Científic Agroalimentari. Es tracta d'un gran espai que en els darrers anys ha estat ocupat per una discoteca. La Paeria havia cedit l'espai a una empresa per a aquesta activitat i ara, un cop finalitzat el contracte de la concessió, es recupera l'equipament i es destina als assajos, muntatges i als usos teatrals.

Aquest nou espai permetrà alliberar el teatre municipal de l'Escorxador, que ara es veu atapeït amb els cursos per a nens, joves i els tallers, a més de la programació habitual de l'equipament municipal.

L'Aula Municipal de Teatre va néixer un 17 de novembre de 1981 després de nombroses reivindicacions ciutadanes. Va engegar a l'antic mercat de Santa Teresa amb només 35 alumnes matriculats. Després de més de 15 anys ubicada al Centre Històric, el curs 1998-1999 l'Aula estrena instal·lacions a l'Escorxador que permet créixer en la formació teatral. I es creen les companyies la Inestable 21 i la Petiestable 12 amb la voluntat d'oferir una experiència gairebé professional a actors i actrius formats a l'Aula.

Lleida disposa d'una desena de companyies d'arts escèniques, entre teatrals, de titelles, animació infantil, dansa o d'altres disciplines, i molts dels seus components han passat per l'Aula.

Per celebrar aquests 33 anys es va organitzar una festa per a alumnes, exalumnes, pares i mares, professors, actors... Una munió de gent que van poder gaudir d'un berenar popular i de dos espectacles: Martioska de vacances, un muntatge de dansa per als més petits, i Mukashi, una producció de la Inestable 21, situada al Japó més ancestral. Show must go on.

Quinze pioners
La primera promoció dels estudis professionals d'art dramàtic de Lleida aplega 15 alumnes, triats després de passar les proves d'accés. La formació serà de tres anys, amb 1.550 hores lectives.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia