Reportatge

televisió

GEMMA BUSQUETS

El joc audiovisual de falsejar la història

El Miniput 2014 dedica un especial al concepte de fals documental però també reflexiona sobre les noves tecnologies

La televisió és un artefacte creador de realitats i de veritats

Al llarg de les seves vint edicions, al Miniput s'han passat uns quants programes que es basaven en la noció del fake (falsificació, fals documental, total o parcial). Alguns són experiments morals o sociològics i d'altres provoquen daltabaixos polítics com Bye Bye Belgium (2007). Amb el recurs del fake s'ha pretès conscienciar la població sobre alguns assumptes d'interès públic i d'altres vegades posar en evidència els errors del sistema. Però tampoc no hem d'oblidar que també és un mer divertiment, experiments audiovisuals de caràcter més lúdic. La història del cinema ha donat grans fakes com les recreacions de Méliès passant per la mítica La guerra dels mons d'Orson Welles. I alguns documentals com el francès Operación Luna (2002) de William Karel. La llista és llarga i la televisió continua essent un artefacte creador de realitats i de veritats.

En l'edició d'enguany, a més de la sessió dedicada al fake, també s'han triat programes que reflexionen sobre els usos que es fan de les noves tecnologies. És el cas del documental israelià Web Junkie (2013) que posa el focus d'atenció en un centre de desintoxicació per a adolescents xinesos que viuen només per dedicar-se als videojocs en línia. En aquest sentit, hi ha el documental suec Mission investigate: surfing the web of hate que s'endinsa en la figura dels haters de les xarxes socials, un problema de violència quotidiana molt actual. El salt a la xarxa de la televisió i el concepte transmèdia il·lustrarà la xerrada del diumenge 30 en la qual es pren el diàleg televisió-internet com a excusa per parlar del present canviant de la comunicació audiovisual, dels nous usos, gèneres i processos a través dels quals creem i compartim a la xarxa.

Soy cámara
El programa del CCCB ha complert cinc anys en antena i encara una nova etapa en la qual internet serà el seu principal emissor de continguts. L'edició del Miniput dedicarà una sessió extra el diumenge 30 sobre el diàleg entre televisió i internet

‘DOCUREALITY'

Experiment a Dinamarca en el qual, amb l'ajuda d'experts, els matrimonis són concertats per a sis solters i sis solteres que no s'han vist mai. Les tres parelles es coneixeran en la seva boda i conviuran durant cinc setmanes; després decidiran si volen continuar casats o divorciats. Tot el procés és documentat de molt a prop amb l'esperança que l'amor s'imposarà i l'experiment sigui un èxit.

el ‘fake'

L'escàndol públic el febrer per l'emissió d'Operación Palace a Salvados de La Sexta dóna l'oportunitat al Miniput de reflexionar sobre el fake televisiu. El programa de Jordi Évole donava a entendre que el fallit cop d'estat del 23-F del general Tejero havia sigut un muntatge cinematogràfic. Es recordarà l'experiència polèmica prèvia d'El Camaleó (1991) de TVE, un fals documental que anunciava un (fals) cop d'estat a l'URSS i la mort de Mikhaïl Gorvachov. Hi ha convidats Jordi Évole de Salvados, Miguel Ángel Martín, realitzador d'El Camaleó, i Manuel Delgado, guionista d'El Camaleó, antropòleg i activista.

‘TaLKSHOW'

És el programa més controvertit de l'edició. Format senzill però xocant en el qual en cada edició una dona es presenta nua al plató i serveix de llenç i de detonant perquè el presentador, Thomas Blachman, famós a Dinamarca per les seves provocacions, i un convidat conversin sobre la dona però amb l'objectiu de posar en debat tòpics, convencions i estereotips.

SÈRIE DE FICCIÓ

Què passa quan els robots esdevenen tan humans que quasi no es poden distingir de la gent real? En aquesta sèrie sueca tenir un hubot (un robot) és tan natural i habitual com tenir un cotxe. La sessió és a les 10.20 h i reflexionarà sobre el concepte de drets humans i ètics que planteja la ficció.

divulgatiu

Al Japó, el sexe és pren sovint com un assumpte sobre el qual no es pot parlar en l'esfera pública o, fins i tot, en família. Presentat per una celebritat de la comèdia entre els adolescents japonesos, el programa parla, seriosament i obertament, sobre el sexe amb un to, alhora, juganer. Un metge que es fa dir Condom Master discuteix errors comuns sobre els mètodes anticonceptius i demostra la manera correcta d'usar el condó, i una obstetra dóna consells en avortaments. El programa separa els fets de la ficció centrant-se en el sexe entre els joves per tal d'ajudar-los a aconseguir una vida amorosa sana i feliç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia