eSTRENA
Bernat Salvà
Víctimes del ‘boom' del maó
De Galícia prové Los lunes al sol, una de les millors aportacions al cinema social que es fa de l'Estat espanyol, que és més aviat escàs. Podríem trobar més exemples gallecs, com Somos gente honrada, i en aquesta tradició s'inscriu Os fenómenos, un drama amb apunts d'humor protagonitzat per Lola Dueñas, parlat en gallec i castellà. La bombolla immobiliària i l'esclat de la crisi ha afectat milions de persones, però a part de Cinco metros cuadrados, ben poques pel·lícules s'hi han interessat. El director de Santiago de Compostel·la Alfonso Zarauza aborda el tema amb la història de Neneta (Dueñas), una dona amb un fill petit que viu en una caravana al cap de Gata i és abandonada per la seva parella (Luis Tosar). Lluny d'enfonsar-se, s'omple de coratge, torna a la seva Galícia natal amb el nen i comença a treballar de paleta en un ambient totalment masculí, on s'ha de guanyar el respecte. Allà entra a formar part d'una colla de paletes que, amb la seva incorporació, brilla per la seva eficiència.
Segons explica el director a les notes promocionals del film, “és clar que en aquesta crisi hi ha hagut vencedors i vençuts, i a mi em resultava molt més interessant parlar d'aquests últims, però amb una visió autocrítica i poc complaent”. La seva intenció era “fer una reflexió profunda i sense efectismes sobre com es va aconseguir enganyar tants milions d'espanyols, per entendre com hem arribat on ara som”.
La complexitat present també en el dilema amorós de Lola Dueñas, entre la passió i la llibertat que representa Luis Tosar (que fa un paper petit, però és productor i impulsor decisiu del film) i la seguretat que representa Furón (Juan Carlos Vellido). La proposta s'allunya del to de denúncia discursiu i demagògic de Ken Loach, però tampoc no arriba a la intensitat dramàtica i emocional del mestre britànic.