trobada de novel·la negra de Barcelona
lluís llort
Deu anys, no deu negrets
BCNegra, el festival de novel·la negra i criminal de Barcelona, arriba aquest any a la desena edició
Com afirma la crònica negra tacada de tinta, de suor, d'alcohol, de pólvora i gairebé diríem que de sang (deixarem altres fluids corporals per a les respectives intimitats), el 2005 va ser l'Any del Llibre i la Lectura a Barcelona i, entre altres activitats, l'Ajuntament va organitzar-ne algunes al voltant de la figura de l'enyorat Manuel Vázquez Montalbán. Aquest va ser el motor d'arrancada, el forat de bala (de canó) que el llibreter Paco Camarasa va aprofitar per fer entrar tothom que ho va voler dins l'addicció a la novel·la de gènere negre i policíac. L'èxit del 2005 el va empènyer a crear una setmana anual dedicada al gènere, amb tants xantatges, suborns, prevaricacions i caps de cavall dins del llit com van fer falta.
Don Vito Camarasone i els seus sicaris (perdó, col·laboradors) han anat dilatant aquell forat puntual durant deu anys i ara és el BCNegra que tots coneixem: digne, extens, atractiu, imaginatiu (on el pressupost no arriba, ho fa la creativitat; aquest any no cal, que tenen 140.000 euros). Un festivalot que ha superat els anys més durs de la crisi econòmica, un moment complicat que ha estat retratat pels autors del gènere que, com diuen, és l'hereu natural del retrat social que es feia a les grans novel·les del XIX.
De festivals dedicats a la novel·la negra n'hi ha molts, amb tradició com la Semana Negra de Gijón (va començar el 1988) i de recents com Getafe Negro (que l'autor Lorenzo Silva va posar en marxa el 2008) o molt recents, com València Negra (iniciat el 2013); altres són modestos però s'han consolidat, com Tiana Negra (el cap de setmana passat va tenir lloc la tercera edició, comissariada per Sebastià Bennasar, amb molt d'èxit en tots els sentits), altres van ser flor d'un dia, com Olot Negre (que, comissariat per Àlex Martín Escribá, va tenir lloc durant tot un mes, l'abril del 2010, a la capital de la Garrotxa), sense comptar els internacionals... I aquesta mena de trobades que barregen fans i egos, negocis i vicis, compres i vendes, es poden celebrar gràcies a l'empenta d'uns organitzadors (sindicalitzats), d'unes editorials (gangsteritzades), d'uns autors (franctiradors, víctimes, botxins, psicokillers...) i de la generosa banda de lectors/compradors/addictes.
Nou espai: Conservatori del Liceu
BCNegra aquest any canvia un dels espais emblemàtics, la Capella, al carrer Hospital, per un que resulta més confortable, que és igual de cèntric i, sobretot, amb més aforament. Parlem del Conservatori del Liceu, a Nou de la Rambla, 88, a tocar de la Sala Barts, on també es fan diversos actes, i de la comissaria dels Mossos; així, si falla cap participant, es pot demanar que el substitueixi un policia, perquè el públic sovint s'ho passa més bé amb el que expliquen ells que no els novel·listes. Potser per aquest motiu hi ha tants policies fent novel·la negra...
BCNegra ofereix més de cinquanta activitats que inclouen taules rodones, clubs de lectura, exposicions, cicles de cinema i programacions especials de diversos equipaments culturals al voltant d'aquest gènere, com ara les Biblioteques de la Bòbila, la Jaume Fuster i la Fraternitat. Hi participen més de setanta escriptors, però també editors, periodistes, psicòlegs, criminòlegs, policies, dibuixants de còmic, guionistes, historiadors, músics... I es pot comptar amb la complicitat d'unes quaranta editorials.
A la novel·la d'Agatha Christie Deu negrets els protagonistes són assassinats, un per un. BCNegra no resta, sinó suma anys, en negre o en el color que calgui. Que continuï corrent la sang de tinta per escriure més novel·les per calmar la set dels lectors. I que també corri el cava, o el que més us vingui de gust, per brindar pel desè aniversari de BCNegra.
sue grafton
La nord-americana Sue Grafton, creadora de la investigadora Kinsey Milhone, conversarà amb el també novel·lista Toni Hill, moderats per Paco Camarasa. Per escriure primer cal saber l'abecedari i Grafton està a punt de demostrar que se'l sap sencer. El 1982 va començar la sèrie amb A d'adulteri. Ara presenta W de whisky. Amb tres més, X, Y i Z, haurà donat la volta al marcador. Potser explicarà si pensa tornar a començar...
philip kerr
L'escocès Philip Kerr conversarà amb el també autor i periodista Antonio Lozano. Kerr, conegut principalment per la sèrie que ha dedicat al policia i detectiu privat berlinès Bernhard Bernie Gunther, ha decidit donar-li un temps de descans i ara presenta Mercado de invierno, la primera obra d'una sèrie nova que combina futbol i novel·la negra, protagonitzada per Scott Manson, segon entrenador del London City. El mort? “Un famós tècnic portuguès”... Qui pot ser?
Alícia giménez barlett
Alícia Giménez Barlett (Almansa, 1951) serà guardonada dijous vinent amb el premi Pepe Carvalho, que se li lliurarà al magnífic Saló de Cent de l'Ajuntament. La creadora de la inspectora Petra Delicado, protagonista de nou novel·les, afegeix el seu nom al d'altres com Francisco González Ledesma, Henning Mankell, P.D. James, Michael Connelly, Ian Rankin, Andreu Martín, Petros Màrkaris, Maj Sjöwall i Andrea Camilleri. L'endemà, a la Sala Barts, Giménez Barlett (que presenta els relats de Crímenes que no olvidaré) participarà en una taula rodona per conversar amb els editors Outti Mäkinnen (finès), Emili Rosales (castellà), Anja Rüdiger (alemany) i Antonio Sellerio (italià), moderats per Paco Camarasa.
anne perry
La londinenca Anne Perry conversarà amb el periodista Francisco Luis del Pino sobre el tema Del Londres victorià a la Primera Guerra Mundial. A Londres ja no acostuma a haver-hi l'espessa boira barrejada amb fum d'aquelles imatges tan recreades a les pel·lícules de Sherlock Holmes. On sí que encara la trobem és a les més de cinquanta novel·les que ha escrit Perry (presenta Medianoche en Marble Arch) i que aquest vespre ens porta de passeig per Londres i per les trinxeres enfangades, el segon tema del seu repertori.