cultura

L'alzina ballarina

L'artista visual Perejaume fa “ballar” un arbre aquesta nit al ritme d'una peça del músic Pascal Comelade, en un concert del Quixote Quartet al Palau de la Música

Com es pot fer ballar una alzina? L'artista Perejaume, amb l'ajut de la música de Pascal Comelade, intentarà avui que una alzina es “commogui” el suficient perquè, si més no, comenci a girar al ritme de la música. “Probablement els humans tenim menys ànima del que ens pensem, i els arbres molta més del que ens pensem. Per tant, és possible que una alzina balli? Crec que sí”, assegura l'artista de Sant Pol de Mar.

L'escenari on l'alzina de Perejaume serà gentilment convidada a ballar no és qualsevol cosa: la sala gran del Palau de la Música Catalana. L'arbre, que prové d'un viver de Sils, va entrar ahir al migdia per un finestral de la sala Lluís Millet del Palau per ser traslladada immediatament a l'auditori del Palau, on aquesta nit prendrà protagonisme a l'última peça del concert que oferirà el Quixote Quartet. Es tracta d'una acció de l'artista, inclosa dins del concert, en el marc de les col·laboracions que artistes visuals estan fent dins la programació del Palau.

Un epíleg artístic

Perejaume qualifica d'“epíleg” la seva intervenció al concert i assegura que no ha estat fàcil “afegir alguna cosa” a la densa arquitectura de Domènech i Montaner. “És com haver d'afegir un altre bròquil a tota la vegetació decorativa”, diu. Que l'artista hagi triat una alzina no és estrany, ja que és un arbre que apareix regularment tant a la seva obra plàstica com a la seva poesia. “És l'arbre més humil que tenim”, corrobora.

Ha estat el mateix artista qui ha encarregat a Pascal Comelade la peça musical que ha de sonar durant l'acció, sota el títol Alzina Muntanera. “És una obra totalment identificable de Comelade, però que en cap moment treu protagonisme a l'alzina”, afirma Perejaume.

El concert d'avui suposa el debut a la sala gran del Palau del Quixote Quartet, format pels violinistes Daniel Cubero i Maria Sanz, el viola Bernat Bofarull i el violoncel·lista Amat Santacana. El programa inclou tres divertimenti de Britten, un quartet de Haydn (compositor que el Quixote Quartet prefereix especialment), i dues obres d'Arvo Pärt i Leos Janacek.

El quartet debuta a la sala gran del Palau, després d'haver actuat un cop al Petit Palau. El violoncel·lista Amat Santacana diu que és un “privilegi” actuar a la sala gran i “un honor fer ballar una alzina”.

El Palau integra puntualment les arts plàstiques en la seva programació des de fa dos anys amb obres d'artistes com Bill Viola, Eulàlia Valldosera o Louise Bourgeois. A més de Perejaume, el 2015 hi haurà una exposició d'escultures de bronze de Joan Miró i es presentarà una acció d'Eugenio Ampudia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia