cultura

L'aigua a Girona, tema de la 1a beca Lluís Batlle i Prats

L'Institut d'Estudis Gironins i l'Ajuntament de Girona l'han convocat biennalment, amb una dotació de 4.000 euros

També han organitzat el cicle de conferències ‘Carlemany i Girona'

L' Institut d'Estudis Gironins (IEG) i l'Ajuntament de Girona han convocat la primera beca de recerca Lluís Batlle i Prats, que “té com a objectiu promoure la realització de treballs d'investigació en ciències socials i humanes en l'àmbit territorial de la ciutat de Girona”. La beca, que té caràcter biennal i una dotació de 4.000 euros, homenatja Lluís Batlle i Prats, que va ser arxiver municipal de Girona del 1939 al 1979, cronista de la ciutat i secretari i “ànima” de l'Institut d'Estudis Gironins –com el va descriure ahir el seu president, Narcís Soler– des de la seva fundació, el 4 de gener del 1946. En aquesta primera edició de la beca es valoraran especialment “aquells projectes que tractin sobre l'impacte de l'aigua en la història de la ciutat”. El termini de presentació de sol·licituds serà el 30 d'abril vinent i el veredicte es farà públic al novembre.

Aquesta beca, que segons l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha de servir per donar a conèixer “aspectes de la ciutat poc o mal coneguts”, és una de les conseqüències del conveni signat l'octubre passat entre l'IEG i l'Ajuntament, a través del Museu d'Història de Girona, per “posar a l'abast de tots els públics la història i el patrimoni cultural gironí”. Una altra de les iniciatives resultants d'aquest conveni és la programació d'itineraris per la Girona de l'època moderna, que complementen aquesta exposició del museu alguns dissabtes al matí –el pròxim, La memòria barroca a l'interior de la catedral, el 14 de març–, amb entrada gratuïta i reserva prèvia (972 222 229).

A més, s'ha convocat el V Congrés d'Història de Girona, que tindrà lloc els dies 12 i 13 de novembre, amb el tema Monestirs i convents a Girona, per commemorar el mil·lenari del monestir de Sant Daniel. El 18 d'abril també es portarà a terme en aquest monestir la jornada anual dels centres d'estudis de les comarques gironines, que tindrà l'IEG com amfitrió i inclourà una conferència de Marc Sureda.

Carlemany: 1.200 anys

L'Institut d'Estudis Gironins i l'Ajuntament també han organitzat el cicle de conferències Carlemany i Girona. Història i llegenda, que commemorarà el 1.200 aniversari de la mort de l'emperador franc, al qual es va retre culte a la catedral de Girona des de la baixa edat mitjana, com ho mostra la Torre de Carlemany, que va ser un dels campanars de la seu romànica. Seran un total de 8 conferències que tindran lloc, del 19 de març al 2 de juliol a la Biblioteca Carles Rahola (19 h), a càrrec de Josep Maria Salrach, Josep M. Nolla, Jaume de Puig, Antoni Pladevall, Joan Molina, Josep Clara Tibau, Anna M. Balaguer i Philippe Cordez. El 20 de juny també tindrà lloc una visita
guiada a la capella dels Sants Doctors i al Tresor del Museu de la Catedral, a càrrec de Joan Molina.

L'Institut d'Estudis Gironins té previst publicar aquest any el 55è volum dels seus Annals, que seran una miscel·lània –l'any vinent inclouran les actes del cinquè congrés– i també, dins la seva col·lecció de patrimoni gironí, el llibre sobre la guerra del francès que va deixar fet el polític i historiador Lluís Maria de Puig (1945-2012) i que ja està pràcticament enllestit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia