cultura

Savall, a l'‘Everest'

El gambista i director s'enfronta per primer cop a ‘La Passió segons sant Mateu', de Bach. “Calia un bagatge musical i humà que fins ara no tenia”, assenyala

Savall i les seves formacions actuaran el dia 15 al Palau de
la Música i el
dia 14 a Lleida

Conscient que, per interpretar La Passió segons sant Mateu, de Bach, és necessari un “bagatge musical i humà” que, segons considera, fins ara no tenia, Jordi Savall assumirà finalment aquest gran repte el dia 15 al Palau de la Música, amb entrades quasi exhaurides. “Fa anys que endarrereixo aquesta mena de projectes –confessava Savall divendres en una presentació del concert al Palau–. La Passió segons sant Mateu, de Bach, com ho era també la Missa Salisburgensis, de Bieber [que Savall ja ha interpretat], és l'Everest de la música...”

El fet que La Passió, un dels punts culminants de la música bachiana, abordi temes com la vida i la mort de manera tan profunda havia, fins ara, intimidat Savall, que ara, tanmateix, es considera “prou madur” per submergir-se en la monumental obra de Bach “de manera total”. “En la música hi ha obres que et guardes per a un moment determinat. Per sentir-me com a casa amb la música de Bach, he necessitat fer tot un procés.” La mort, fa poc més de tres anys, de la seva dona, la soprano Montserrat Figueras, ha estat important per fer aquest procés. “D'aleshores ençà, la meva manera de relacionar-me amb la música ha canviat”, assegura Savall.

El músic, que exercirà de director i també de gambista –“davant d'una obra com aquesta, no vaig poder resistir la temptació de fer-ho jo mateix”–, actuarà acompanyat de La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations, així com del Cor Infantil Amics de la Unió, dirigit per Josep Vila. Els papers principals d'Evangelista i Jesús seran interpretats pel tenor Jörg Dürmüller i pel baríton Matthias Winckhler. “La Passió és una obra que parla de Jesús, però que també parla de les coses que passen avui dia”, manifestava Savall, que recorda que la primera vegada que va escoltar en directe aquesta obra central de la música clàssica va ser al mateix Palau i cantada en català. “Jesús és víctima del poder i del fanatisme, i és incomprès per la majoria del poble. És important que tots sapiguem que estem interpretant una obra que ens lliga a la realitat d'avui.”

El concert del dia 15 al Palau (21 hores) s'emetrà en directe per Catalunya Música. El dia abans, Jordi Savall interpretarà el mateix repertori i amb la mateixa formació a l'Auditori Enric Granados de Lleida (19 hores).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]