NATURA / FOTOGRAFIA
David Bueno i Torrens
Mirada profunda al Montseny
Catalunya és un país ple de muntanyes i massissos emblemàtics, curulls de natura, història i cultura, on els paisatges i les persones han generat, en el decurs dels segles, espais socioculturals molt rellevants i singulars. Un d'aquests massissos és el del Montseny. L'any 1978 la Unesco el va declarar Reserva de la Biosfera, pels tresors naturals –faunístics i botànics– que s'hi amaguen, fruit d'haver estat refugi de moltes espècies durant els canvis climàtics que s'han anat produint durant els darrers 20.000 anys.
Una de les persones que, per motius professionals, però també per afecció, passió i residència, coneix millor aquestes contrades és Martí Boada, professor i investigador a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de diversos llibres sobre natura i ecologia, molts dels quals dedicats al Montseny. Juntament amb Teresa Romanillos, metgessa de l'Hospital de Sant Celoni i gran afeccionada a la natura i a la fotografia, ens ofereixen El parc natural del Montseny, un llibre visual que destaca molt especialment per la gran quantitat i exquisida qualitat de les imatges que l'integren.
Boada i Romanillos han sabut capturar, sense empresonar, la bellesa d'uns instants, d'uns indrets i d'unes formes d'expressió d'una natura generosa que, com diuen a la introducció parafrasejant Goethe, “ens regala en escreix el que nosaltres, els humans, li arrabassem de males maneres”.
Les fotografies van acompanyades de textos breus però molt informatius, que ens permeten situar aquest massís en la regió mediterrània, amb estrats eurosiberians i boreoalpins. Ens parla també dels animals autòctons i dels nouvinguts i dels arbres més remarcables, però sobretot ens n'ofereix una mirada apassionada i càlida.