cultura

El Llibre del Sindicat Remença de 1448 a Elna

L'exposició sobre aquest document excepcional del segle XV romandrà a Catalunya Nord fins a finals d'any

Aquesta exposició es presenta ara a Elna fins al 10 de maig gràcies a la col.laboració entre les ciutats de Girona i d'Elna, la Diputació de Girona i la Casa de la Generalitat.

L'exposició que va ser inaugurada al juliol de 2013 a Girona , ha passat per diverses ciutats de Catalunya: Palamós, Olot, Castelló d'Empúries, Celrà oRoses.

Es tracta d' un manuscrit redactat en llatí l'any 1449 que reagrupa les actes de les reunions realitzades per homes de remença (serfs) de diferents diòcesis catalans de l'època: Girona, Vic, Barcelona, Elna i Urgell. Aquestes assemblees aplegava un conjunt de 912 parròquies.

L'objectiu d'aquestes reunions, autoritzades pel rei Alfons V el Magnànim, rei de Catalunya-Aragó i de Sicília era de nomenar els representants dels serfs per tal de negociar l'abolició de la servitud. Aquesta abolició a Catalunya va ser efectiva el 1486 i va ser la primera d'aquest tipus a Europa.

El juny del 2013, el Comitè Internacional del programa de la Memòria del Món de l'UNESCO va classificar aquest manuscrit al registre internacional de la Memòria del Món, per tal que pugui ser protegit i que pugui ser accessible universalment. L'exposició està formada per diversos plafons explicatius, de diversos eines audiovisuals, entre les quals una és interactiva i d'un llibret bilingüe (català-francès) que serveix d'acompanyament a la visita. És apte per a tot públic.

La vila d'Elna presenta aquesta exposició en els locals de la Maternitat Suïssa al castell d'en Bardou.

L'exposició va ser presentada el passat dimarts 10 d'octubre sota la presència del batlle d'Elna, Yves Barniol i els membres del consell municipal i d'una delegació sudcatalana representada per Xavier Soy, Vicepresident de la Diputació de Girona, Carles Puigdemont Diputat i batlle de Girona, Martí Anglada, Delegat de la Generalitat per la França i la Suïssa així com pel Josep Puigbert, Director de la Casa de la Generalitat à Perpinyà.

Posteriorment, l'exposició es desplaçarà a Perpinyà, en el conjunt claustre-Catedral on tindrà lloc del 17/05/2015 fins al 14/12/2015.

Conferència del batlle Puigdemont a la Casa

Aprofitant la seva vinguda a Catalunya Nord per l'exposició d'Elna, el batlle de Girona,Carles Puigdemont, va pronunciar una conferència a la Casa de la Generalitat a davant de representants institucionals i agents socials, reclamant la necessitat d'estrènyer els vincles entre la Catalunya Nord i les comarques gironines.

També va assegurar que el procés polític que actualment es viu a Catalunya no té marxa enrere



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona