cultura

Núria Espert, Francesc Parcerisas, la Federació de Diables i Dimonis i l'Espai Guinovart, Premis Nacionals de Cultura

Guillermina Coll, Xavier Pla, Josep Maria Cadena, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Amèlia Riera i Jaime Rosales també rebran el guardó

La cerimònia de lliurament del guardó se celebrarà el 17 de juny

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha decidit atorgar el Premi Nacional de Cultura 2015 al periodista i crític d'art Josep Maria Cadena, la ballarina Guillermina Coll, l'actriu Núria Espert, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, la Fundació Privada Espai Guinovart, al poeta Francesc Parcerisas, a l'especialista en Josep Pla Xavier Pla, el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, l'artista Amèlia Riera i el director de cinema Jaime Rosales. Amb la seva elecció, el Consell vol posar de relleu deu referents que contribueixen a enriquir i enaltir el projecte cultural català. La cerimònia de lliurament del guardó se celebrarà el 17 de juny.

Seguint la dinàmica dels darrers dos anys, el CoNCA ha escollit els guardonats sota la categoria única de Premis Nacionals de Cultura. El guardó reconeix figures amb repercussió internacional o pertanyents a l'àmbit local, però amb una gran transcendència en la memòria col·lectiva catalana. Es tracta de la distinció més rellevant de l'àmbit cultural a Catalunya per l'excel·lència de la seva obra, la continuïtat de la seva tasca fins l'actualitat i la mirada pròpia i innovadora que cadascun d'ells ha aportat en el seu àmbit d'activitat.

A través dels Premis Nacionals de Cultura, el CoNCA també vol distingir la dimensió social, pedagògica, de cohesió, d'identificació compartida i de creació de comunitat de la cultura, i vol integrar la cultura en el consum quotidià de la societat.

El jurat encarregat d'escollir els guanyadors de 2015 està format per Carles Duarte, Gemma Sendra, David Albet, Mercè Gisbert, Pilar Parcerisas i Isona Passola, tots membres del Plenari del CoNCA, l'òrgan de màxima decisió d'aquesta institució.

Uns premis per reconèixer la diversitat territorial

Més enllà de la trajectòria, l'obra recent i l'excel·lència dels guardonats, la territorialitat també ha estat un criteri clau per la selecció dels Premis Nacionals de Cultura d'aquesta edició, que reconeixen el talent del conjunt del territori català.

La vocació descentralitzadora del CoNCA s'evidencia amb l'elecció entre els premiats del gironí Xavier Pla; la Fundació Privada Espai Guinovart, assentada a la població d'Agramunt (Lleida), i de l'emblemàtic grup de música tradicional de les Terres de l'Ebre Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]