cultura

Una porta oberta a temps

Raimon, Estrella Morente, Sara Baras Ainhoa Arteta, Fito i Ludovico Einaudi actuaran al Festival de la Porta Ferrada, eclèctic com sempre, puntual com mai

Hi actuarà
The Orchestra, dirigida per dos antics membres de l'Electric Light Orchestra
Xavi Lloses obrirà un nou apartat dedicat als músics més pròxims: l'Espai Local Crew
Ja s'han venut 1.000 de les 6.500 entrades per veure Sopa de Cabra al Guíxols Arena

L'últim dia del mes, però encara dins dels límits del mes de març, el 53è Festival de la Porta Ferrada va presentar ahir el gros de la seva programació, és a dir, 18 dels aproximadament 25 espectacles –la resta s'aniran anunciant– que tindran lloc a diferents espais de Sant Feliu de Guíxols entre el 17 de juliol i el 19 d'agost. El fet de poder presentar el festival amb tanta antelació, fins i tot amb part de la programació avançada amb “tres impactes importants en els últims deu dies” –els concerts de Spandau Ballet i Sopa de Cabra i el festival d'humor i comèdia Singlot– va ser destacat pel regidor de Cultura de Sant Feliu, Pere Albó, com “una assignatura pendent que hem aconseguit aprovar, perquè hem buscat gent que en sap molt per tal que ens ajudi”.

Aquesta gent que ha aportat professionalitat i puntualitat al festival dirigit per Albert Mallol és, per segon any consecutiu, la promotora The Project, associada en la nova aventura del Singlot amb la productora El Terrat d'Andreu Buenafuente, present ahir al Teatre Auditori Narcís Masferrer a través d'un vídeo en què va dir que aquest nou festival d'humor i comèdia, que tindrà lloc del 23 al 26 de juliol dins la Porta Ferrada, “és com un deute que tenia amb la professió i amb l'ofici”. “Ja tinc la tovallola i les xancletes preparades per venir a passar uns dies a Sant Feliu”, va ser la cloenda, més informal, del seu parlament.

“Anticipació i visibilitat”, aquests són els dos valors destacats per Iñaki Martí, soci director de The Project, per a un festival que “té al darrere tota una ciutat” i que és “una pota més” de l'aposta de Sant Feliu per mantenir-se “en la pole position del turisme familiar i de qualitat”. L'anticipació ja ha estat recompensada: ahir ja s'havien venut unes 800 entrades per al concert de Spandau Ballet a Sant Feliu –anunciat unes hores abans que es fes pública la seva actuació a Barcelona– i també unes 1.000 entrades per al concert de Sopa de Cabra, un dels tres que el grup gironí va anunciar dissabte per a l'estiu vinent, juntament amb els de Mataró i Cambrils, que ja sumen més de 5.000 localitats adquirides en les primeres 24 hores a la venda, entre tots tres concerts.

Sopa de Cabra actuarà el 18 de juliol al Guíxols Arena, l'antic camp de Vilartagues, remodelat per convertir-se, segons Martí, “en un espai referencial per a la música en directe a nivell de tot Catalunya”, amb un aforament “òptim” previst per a 6.000 persones dretes i 500 d'assegudes.

El director del festival, Albert Mallol, va subratllar l'eclecticisme de la programació i els esforços que fa el festival d'estiu més antic de Catalunya per “estar al dia, amb les eines de la modernitat i la creativitat”. El festival s'obrirà el 17 de juliol amb un músic que també representa bé l'equilibri del festival entre “tradició i contemporaneïtat”: el pianista torinès Ludovico Einaudi , que fa quatre anys va actuar sol a la Porta Ferrada i ara hi tornarà amb el seu sextet, on conviu el violoncel i l'electrònica. Serà el seu únic concert d'aquest estiu a l'Estat.

Un festival amb l'historial de la Porta Ferrada no pot descuidar el seu apartat clàssic, que inclourà una nova visita a Sant Feliu de la soprano basca Ainhoa Arteta, acompanyada al piano per Marino Nicolini, i també un concert a l'església del monestir del tenor nord-americà Kenneth Tarver , brillant especialista en l'obra de Mozart. L'apartat clàssic es completarà amb l'obra de teatre Sócrates, amb dramatúrgia i direcció de Mario Gas i interpretada per Josep Maria Pou i Carles Canut, que arribarà a Sant Feliu després de la seva estrena al Festival de Mèrida i abans de fer temporada a Barcelona. Un altre apartat seran els aniversaris: Sopa de Cabra celebrarà l'any vinent els 30 anys de la seva fundació; la Companyia Elèctrica Dharma celebrarà els seus 40 anys en una nit intergeneracional amb Els Catarres, i Raimon oferirà un recital antològic per repassar 55 anys de carrera i 75 de vida.

La Porta Ferrada aposta pel flamenc de qualitat, amb dues propostes: Estrella Morente, hereva del mestre Enrique, mostrarà a Sant Feliu el seu art més jondo, en formació de septet, i la ballarina i coreògrafa Sara Baras hi portarà Voces, una suite flamenca que homenatja Camarón, Paco de Lucía, Antonio Gades, Carmen Amaya i altres grans. El jazz estarà representat pel Joan Charro Quartet i les quatre joves promeses Magalí Datzira, Eva Fernández, Andrea Motis i Rita Payés, per retre tribut a les grans dames del jazz, a La màgia de la veu. També hi haurà un valor segur del rock espanyol, Fito y Fitipaldis, que presentarà Huyendo conmigo de mí al Guíxols Arena, i dos representants del pop-rock britànic dels anys setanta i vuitanta: els recuperats Spandau Ballet, que sumaran a la seva col·lecció d'èxits algunes cançons noves, i The Orchestra, una formació que recrea el so i els clàssics de l'Electric Light Orchestra, la històrica i fulgurant ELO de Jeff Lynne, comandada per dos dels seus històrics, el violinista Mik Kaminski i el teclista Louis Clark.

L'inquiet músic guixolenc Xavi Lloses obrirà amb El desplom de l'erudit –la part visual anirà a càrrec del col·lectiu artístic Nuboläris, també de Sant Feliu– l'Espai Local Crew del festival, que Mallol voldria ampliar en l'edició amb altres exemples de talent ‘Km. 0'.

Sense despeses de distribució

El festival ha posat a la venda 30.000 entrades, amb preus ‘tous' que van dels 14 als 70 euros, i als quals no s'hauran d'afegir les despeses de distribució que cobra l'empresa encarregada del sistema de venda, perquè han estat assumides pel festival. S'han corregit alguns problemes detectats en la venda d'entrades: les localitats comprades per internet es podran recollir a la taquilla –el públic estacional no porta la impressora a sobre– i es reforçarà la venda telefònica i la presencial, ara també a la botiga de discos Sol Negre. Entre divendres i diumenge vinent es vendran entrades a les taquilles del teatre amb un 20% de descompte.

El festival té un pressupost d'1.170.000 euros, 385.000 dels quals aportats per l'Ajuntament. El 45% del pressupost són aportacions públiques –també Diputació, Generalitat i Estat–, el 20% prové del patrocini privat i la resta, de la venda d'entrades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia