cultura

història

ferran aisa

El cop d'estat del coronel Casado

Paul Preston (Liverpool, 1946), des de fa temps, és un dels grans referents de la historiografia de la República espanyola, la Guerra Civil i el franquisme, amb diversos llibres publicats recentment en llengua catalana a l'editorial Base, com La Guerra Civil Espanyola (2006), Botxins i repressors. Els crims de Franco i els franquistes (2006), Franco, el gran manipulador (2008), L'holocaust espanyol (2011) i Santiago Carrillo, el penediment no existeix (2013).

L'hispanista anglès torna a la Guerra Civil i ho fa analitzant i historiant els darrers temps del conflicte: “Aquesta és la història d'una tragèdia humana que s'hauria pogut evitar i que va costar la vida de milers de persones i la ruïna de milers més”, escriu Preston. Moments tràgics per l'Espanya republicana quan ja havia perdut gran part del seu territori a les urpes del franquisme. Caiguda Catalunya, només quedaven les forces republicanes a Llevant i al Centre. Preston s'immergeix en la tragèdia humana del fi de la guerra amb els seus protagonistes republicans principals: el president del govern de la República, Juan Negrín, el vell socialista Julián Besteiro i el coronel Segismundo Casado. Preston descriu, acuradament i ben documentat, l'últim acte de la Segona República amb l'aixecament del coronel Casado que, en realitat, va adoptar una forma de guerra civil dins de la guerra civil. Casado, vicepresident de la UGT i comissari de l'Exèrcit del Centre, va encapçalar el 5 de març del 1939 un cop d'estat contra el govern de la República, constituint aleshores el Consejo Nacional de Defensa, amb la col·laboració de republicans d'esquerres, socialistes moderats, com Besteiro, i sectors de la CNT.

Paul Preston detalla tots els esdeveniments de l'última hora de la República amb una gran precisió històrica i il·lumina un món tèrbol d'intrigues diplomàtiques i d'espionatge, de lluites de poder soterrades, un món de traïcions i ple de drames humans. A més, també presenta la retirada republicana de Catalunya i els camps de refugiats del Rosselló. L'historiador també explica la revolta de la quinta columna de Cartagena, la caça de comunistes al Madrid ocupat per les forces de Casado, la caiguda de Madrid el 30 de març del 1939 i els camps de concentració d'Alacant on s'esvaeixen els somnis republicans davant la victòria de les tropes feixistes de Franco. Un gran assaig que ajuda a conèixer passatges foscos de la Guerra Civil Espanyola.

LA FI DE LA GUERRA CIVIL. La República apunyalada
Paul Preston
Editorial: Base Barcelona, 2014 Pàgines: 372 Preu: 22,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.