cultura

etcètera

david paloma

Eleccions

Abans d'arribar a la majoria d'edat, jo sabia que el verb votar s'associava a un número: el 40. Tenien aquest número els verbs parlar, saltar, guanyar i tants altres de la primera conjugació: però triar tenia el 42. I desitjar feia un salt: el 104. Tot i ser verbs de la mateixa conjugació, els canvis gràfics impedien que tots tinguessin el mateix número. Però de sobte et trobaves un elegir de la tercera que et feia ballar el cap: ¿elegíssiu porta accent i elegissin no? El 214 resolia el dubte.

Quina sort que a casa hi hagués el Xuri, el llibret verd que contenia tots els verbs conjugats. L'editorial Claret en va treure la primera edició el juny de 1972 i, deu anys més tard, en va entrar a casa un exemplar de la dotzena edició. Petit i de color verd, inconfusible. El meu Xuri es conserva la mar de bé (tot i la guarda estripada i el rastre marronós d'haver-lo fullejat). Se n'han venut més d'un milió d'exemplars, cosa que, per a un sol títol i de llengua, és extraordinari; en català, només és comparable a les novel·les Mecanoscrit del segon origen i La plaça del Diamant.

Joan Baptista Xuriguera, l'autor, va ser escriptor, traductor i filòleg. En va parlar Magí Camps el 2008, amb motiu del centenari del naixement del fill il·lustre de Menàrguens, i també Xevi Planas, a Presència, en un altre article magnífic del juny del 2009. Xuriguera va néixer i va morir un dia 17. Aquest número, en Els verbs catalans conjugats, condueix al verb admetre.

Admetem-ho doncs: avui, dia d'eleccions, votarem i alguns guanyaran, alguns sumaran, alguns calcularan en comú (sortiran, sí, els alcaldes de tots), però és possible que demà ningú dimiteixi, ningú se'n vagi, perquè ningú haurà perdut. Una dada farà parlar: la participació. Una altra dada passarà del tot desapercebuda: el català i el castellà són les úniques llengües europees que diuen comicis a unes eleccions: les altres diuen, simplement, eleccions.

L'apunt
Gabriel Bibiloni explica que, en l'àmbit de la terminologia electoral, hi ha com a mínim dues paraules generades per la interferència del castellà: mesa i eleccions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

saló

El Comic Barcelona tanca portes amb més de 110.000 visitants

barcelona
Necrològica

Mor l’actor Bernard Hill, el capità del ‘Titanic’ i el rei Théoden de Rohan

barcelona
Xavier Aliaga
Novel·lista

“Necessito passar-ho bé quan escric, provar coses”

Barcelona
LA CRÒNICA

Rebobinar és de nostàlgics

Música

Madonna fa ballar un milió i mig de persones a Copacabana

rio de janeiro
arts escèniques i música

El Límbic atrau 21.000 persones a Santa Coloma de Gramenet

barcelona
Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes