cultura

Companys al Tarròs

Avui es compleix un any de la inauguració del Centre d'Interpretació Lluís Companys

Nucli agregat a Tornabous, Companys hi va néixer el 1882 i es va traslladar a Barcelona per cursar-hi estudis de dret

Fill d'una família política de grans propietaris pagesos, el que va arribar a ser president de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1933 i 1940 va néixer al Tarròs, el 1882. Ara fa justament un any, el 18 de juliol del 2014, es va inaugurar oficialment en aquest municipi agregat a Tornabous, a l'Urgell, l'espai museístic dedicat a la seua figura, tant personal com política.

El Centre d'Interpretació Lluís Companys, impulsat per la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Tornabous, va néixer com a projecte el 2007, segons explica Amadeu Ros, alcalde del municipi. Set anys més tard, l'edifici, amb un disseny modern i multifuncional obra de l'arquitecte Salvador Giné, té un total de 353 metres quadrats i disposa d'un espai destinat a una exposició permanent, dedicada a la seua figura, obra i època. L'exposició està formada per plafons explicatius, vitrines tàctils i un espai de projeccions audiovisuals en què es reprodueixen imatges de la vida del polític i la darrera carta que va escriure a la seua família i amics unes hores abans de morir afusellat el 15 d'octubre de 1940 al castell de Montjuïc, a Barcelona. També es poden visitar vitrines que guarden documents didàctics de l'època i itineraris dels llocs més significatius de la vida del president.

El projecte també conté una biblioteca amb un recull dels principals llibres existents sobre la seua persona i un centre d'interpretació visual que es pot visitar virtualment des de casa, amb connexió a internet. La instal·lació també disposa de dues cabines per, mitjançant uns auriculars, poder escoltar les al·locucions radiofòniques que li van ser enregistrades.

L'edifici té també una àmplia recepció, una botiga amb productes de proximitat i material relacionat amb l'exposició i un petit restaurant.

Malgrat que ja fa un any que ha obert les portes, l'espai ha assolit fa dos mesos el seu ple rendiment, amb visites guiades de dilluns a diumenge. Ros explica que s'ha formalitzat un acord amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya perquè totes les escoles, no només del territori, puguin venir a visitar-lo. D'aquesta manera es pretén donar projecció nacional, des del territori, a l'espai museístic. L'alcalde constata que “setmanalment, rebem visites d'escoles i instituts de tot Catalunya i ampliarem horaris, perquè, alhora, puguem promocionar el poblat ibèric de Tornabous. L'espai serviria de catalitzador de la nostra història i cultura”.

Es dóna la circumstància que l'agost de l'any passat uns vàndals van arrencar a cops de mall el cap de l'estàtua de Companys que hi ha als jardins de la vora de l'espai museístic. Segons l'alcalde, aquest monument, construït el 1978 i on es fan nombrosos actes commemoratius, ha rebut diversos atacs, però mai un de tan greu com el de l'any passat.

LA DATA

18.07.14
Inauguració.
L'espai museístic es va obrir al públic fa avui justament un any, amb un espai permanent audiovisual.

LA XIFRA

353
metres quadrats.
L'edifici disposa d'una àmplia recepció, botiga de proximitat i zona interactiva.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic