Turisme
Rècord de visites a Torredembarra
El far més actiu del país
Fonts del patronat de turisme asseguren que el nombre de visitants ha superat totes les expectatives
El far més alt de Catalunya feia 15 anys que estava tancat al públic
Tancat al públic des de la seva construcció, el far de Torredembarra ha esdevingut una icona del municipi del Baix Gaià per la seva singularitat i la seva arquitectura.
Tot i tractar-se d'un element relativament recent de la localitat, des del primer moment va tenir una bona acollida entre els veïns del poble.
Quinze anys després de la seva construcció, l'estiu de l2015 és el primer en què aquest edifici marítim ha obert les portes als visitants.
Pau Ruiz, informador turístic de Torredembarra i guia de les visites que es duen a terme dins el far, explica que “es tracta del far més alt de Catalunya”, ja que “la seva altura màxima és de 58 metres”. Els visitants, però, només en poden pujar 53, fins on es troba el mirador de l'edifici. “Des d'aquest indret es té una vista privilegiada”, assegura Ruiz, que assenyala que, en un dia de visibilitat normal, “es pot veure la platja de Vilanova i la Geltrú al nord, i el cap de Salou al sud”.
Ofegats per les visites
Quan li pregunten per les visites que ha rebut el far des de la seva obertura el passat 19 de juny, Ruiz explica que s'han vist “sobrepassats”. I és que, de les tres visites diàries que havia programat el patronat de Turisme de Torredembarra, han hagut de passar a set.
De moment, fins al dia 30 d'agost, gairebé totes les visites a l'edifici estan reservades.
Però això no és el més sorprenent, ja que les dades del perfil del visitant del far que aporta l'informador turístic són força curioses. “Un 30% de les visites a l'edifici són estrangers que vénen des del punt d'informació turístic. Es tracta sobretot de turisme francès”, explica Ruiz, que, sorprès, hi afegeix: “Un 30% són estiuejants ocasionals de Torredembarra i un 40% són persones que viuen o estiuegen sovint al poble.”
El guia atribueix aquest fet a l'estima que molts torrencs tenen al far, ja que “el veuen com un element del poble, i senten curiositat per conèixer-lo”.
Els que vulguin visitar l'edifici ho poden fer fins al 13 de setembre per tan sols 3 euros per persona, o 1,5 euros si s'és major de 65 anys, menor d'edat o es disposa del Carnet Jove.
Un edifici tan alt com històric
Projectat per Josep Llimàs i Carmona, el far neix de la necessitat de donar visibilitat a la zona marítima entre Vilanova i la Geltrú i Salou.
L'1 de gener del 2000, després d'un any d'obres, es va procedir a l'encesa del far. Un edifici que passarà a la història com l'últim edifici d'aquest tipus construït el segle XX, així com
el primer dels encesos el segle XXI.
El far té una amplada de 4 metres de diàmetre, revestida de 40 centímetres de formigó armat que fan de paret, que s'alça sobre els 6 metres de diàmetre que formen la base de l'estructura.
A les arestes del cos octogonal del far hi ha 48 finestres, que envolten el camí que puja fins al mirador del far a través de 217 graons: un dels principals motius pels quals, segons el guia turístic, alguns visitants pregunten, ingenus, “si hi ha ascensor”.