cultura

Compromís i PP, units per la xirimita

L'alcaldessa de Benilloba, Ana Delia Gisbert i el primer edil de Benidorm, Toni Pérez van coincidir en les danses de la localitat del Comtat

Tots dos pertanyen a la Colla de Xirimiters de la Marina

El diputat Joan Baldoví també va participar en els festejos

Quatre anys fa que Ana Delia i Toni coincideixen en les Danses de Benilloba, damunt del cadafal que presideix la plaça de l'Omet xirimita en mà i acompanyats del seu mestre, Paco Bessó. Dissabte passat van tornar a coincidir, enfundats amb l'uniforme de la Colla de Xirimiters de la Marina, amb l'instrument afinat, el cadafal i centenars de persones ballant. Però amb una xicoteta diferència, aquest any, damunt del cadafal hi havia dos alcaldes.

Tots dos s'estimen la música, la cultura i les tradicions. La xirimita els ha atrapat. Toquen les mateixes melodies, tenen el mateix mestre. Els dos es van presentar a les eleccions com a caps de llista el passat 24 de maig. Els dos van guanyar, i ara els dos músics, són alcaldes, ella per Compromís, a Benilloba i ell, pel PP, a Benidorm. Dissabte no hi havia colors, a les deu de la nit van pujar al cadafal i s'hi van estar fins passades les tres de la matinada fent música i festa.

Les festes de Benilloba han sigut el punt de trobada d'altres representants polítics. És el cas del diputat de la coalició eco nacionalista, Joan Baldoví, a qui a última hora de la vesprada d'ahir diumenge se li va poder veure ballant com un mes al ritme de la xirimita i el tabal. La passió pels balls tradicionals del diputat i ex alcalde de Sueca és ben coneguda. De fet, la nit anterior, va fer de Cap de Dansa a Guadassuar.

Danses a Benilloba

Els quatre dies de danses, festa i tradició han acomiadat l'estiu a Benilloba al ritme de la música de les xirimites i els tabals i amb la participació de tot el poble que, com cada any, es bolca amb els balls populars demostrant la seua vigència i vitalitat a aquesta localitat del Comtat.

Així, centenars de persones van participar dissabte en el dia gran de les danses, la Dansà gran, a la plaça de l'Omet, amb els Xirimiters de la Marina i el mestre Paco Bessó al capdavant, marcant el ritme del ball des del tradicional cadafal instal·lat al mig de la plaça.

Els principals protagonistes de les Danses de Benilloba són els Majorals i els Quintos, organitzadors de les festes i encarregats d'obrir els balls, vestits amb el mantó elles i amb el vestit tradicional, o de gala, ells. Darrere d'aquests, i una vegada han fet les obligades voltes a la plaça, arriba el moment d'obrir el ball a tot el món.En aquest punt, la plaça s'omple de gom a gom amb centenars de persones seguint el ritme de la música que marquen les xirimites i els tabals.

Les festes de la dansà van començar dijous amb la Dansà infantil; divendres va ser el torn de la Dansà jove i dissabte la Dansà gran, per acabar diumenge amb la processó en honor a la Mare de Déu i la Dansà dels Majorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia