cultura

Jordi Isern presenta a Girona la seva obra més urgent i introspectiva

‘Com un vas buit' aplega pintures en què ha treballat els últims quatre mesos, en plena convalescència

Forma part de les ‘Exposicions viatgeres'

Quatre mesos malalt, quatre mesos pintant. Amb la mateixa intensitat amb què la malaltia arrasava el cos del gener a l'abril, Jordi Isern (Barcelona, 1962) l'ha expiada del maig a l'agost en una pintura frenètica que ha posat en tensió el seu temperament, de processos lents i molt meditats. Quan va guanyar, junt amb Adrià Ciurana, la darrera convocatòria del cicle d'Exposicions viatgeres de la Diputació, que coordina Ibet Vila, Isern havia començat a il·luminar la seva pintura amb la calidesa del color, decidit a saltar a una abstracció que fa un parell d'anys ja anunciava amb la instal·lació Travessia, en què posava el seu previsible passat figuratiu a navegar per l'Onyar. I de cop, la urgència del cos, la necessitat d'aferrar-se de nou a aquest pes mort que la malaltia paradoxalment desvetlla.

És com un càstig, diu, que això li hagi passat a ell, que ha pintat sempre a partir del cos, just quan pretenia allunyar-se'n, però el cas és que l'obra que n'ha sortit retorna amb obediència als mapes corporals, però no pas sense mutacions i ferides.

Com un vas buit, que ahir es va inaugurar a la Casa de Cultura de Girona i, a partir del 3 d'octubre, viatjarà per altres municipis gironins, és el treball més autobiogràfic d'Isern, i també el més experimental i urgent. Consta d'una trentena de pintures, moltes de gran format, realitzades la gran majoria els últims quatre mesos, algunes fa a penes uns dies, en què l'artista afegeix, a manera d'apòsits, gases, radiografies i draps als seus habituals guixots i xifres damunt els torsos i els caps, sovint unes siluetes sense identitat cobertes amb la penombra d'un eclipsi parcial. Organitzades com a instal·lacions, algunes d'aquestes pintures tenen un transport íntim quasi obscè: mantes, plats i llibres fossilitzats, com els que acompanyarien la vetlla d'un convalescent, fan guàrdia al costat d'aquests cossos vacants, en espera que el temps hi faci pòsit com l'única forma imaginable de guariment.

La rapidesa ha estat un exercici dur per a algú que es resisteix a veure mai acabada cap obra, convençut que “cada vegada que entres a l'estudi saps que et disposes a fracassar”, però també ha tingut experiències gratificants, com la de poder treballar, per a les obres de format més gran, al teatre de Rupià, el poble on té l'estudi. “Em sentia com Tàpies, enfilat a l'altell contemplant l'obra: un privilegi”, diu agraït. En compensació, va convidar els veïns a deixar empremta en una de les pintures dibuixant-hi una estrella amb Dacs: n'hi ha de nens i d'ancians, puntets blancs que brillen enmig de la nit. Aprofitant la inauguració, dues de les peces més grans, dos caps sensacionals –fang que medita– van estar penjades ahir a la façana de la Casa de Culuta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA