El Museu de la Vida Rural de l'Espluga dobla l'espai i renova el discurs

La Fundació Lluís Carulla ha invertit 6 milions d'euros en el projecte dirigit per Dani Freixes

L'ambiciós procés d'ampliació del Museu de la Vida Rural de l'Espluga (MVR), endegat fa dos anys per la Fundació Lluís Carulla, ja és una realitat. El nou museu ha duplicat l'espai expositius en gairebé 3.000 m² i el més impactant de la transformació és que el centre museístic ha renovat el discurs incorporant més recursos museogràfics, que donen un caire més dinàmic al suggestiu recorregut que presenta.

L'itinerari s'estructura per àmbits de feines: les de l'agricultura, els oficis dels pobles i les domèstiques. Més que una mostra, el conjunt de peces del MVR –eines i estris que s'utilitzaven antigament– pretén que els expliquin una història. A través del grafisme i la fotografia s'obté una comprensió més eficaç i completa del present, el passat i el futur del món rural.

Sistemes interactius

Juga amb una escenografia evocadora. La il·luminació i una vintena de punts d'imatges audiovisuals fan que les explicacions siguin més didàctiques; així com el so per disposar del testimoni oral de la gent amb coneixements de la cultura rural; sistemes interactius per disposar de més informació amb l'opció de fer recerques en bases de dades per entendre com és feien servir les eines i les olors que desprenen algunes de les escenografies per recordar una característica concreta del món rural. Tot això endinsa el visitant en la temàtica del MVR, que s'ha convertit en un dels museus més moderns del país, que el març va entrar a formar part de la Xarxa de Museus Etnològics de Catalunya.

Segons el seu dissenyador, Dani Freixes, «no només se l'ha dotat de mecanismes moderns, sinó que vol esdevenir un centre de difusió de la cultural rural» i demostrar la importància de la matèria, el temps i l'esforç com a valor per fer un món més sostenible. Aquest dissabte, coincidint amb l'acte d'inauguració que presidiran el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresseras, hi ha prevista una jornada de portes obertes que disposarà de diferents tallers per als visitants i quatre itineraris pedagògics per a infants. També s'obrirà una mostra pictòrica.

Un sol museu i dos edificis: l'antic i el nou

El nou museu consta de dos edificis. L'antic, seu des del segle XVII de la casa pairal de la família Carulla, va ser restaurada i remodelada en la dècada dels vuitanta per albergar les peces del Museu de la Vida Rural, creat el 1988. I l'edifici nou, annex al museu original, que dobla l'espai expositiu. Es tracta d'un edifici singular de disseny modern «una mica abstracte», tal com descrivia l'arquitecte Dani Freixes, en el qual «intenta buscar la llum». L'estructura, que simula un «contenidor» i d'altures esglaonades, la capta a través de les claraboies dels sostres. La façana principal esdevé un aparador que mostra les diferents eines del camp i homenatja el vocabulari propi del món rural, amb mots que es van perdent i fan referència a oficis i eines. La geotèrmia climatitza el nou edifici.