cultura

Els ibers dels Vilars consumien peixos marins i pasta de ‘garum'

La descoberta de la UdL planteja la possibilitat del comerç amb el litoral

A la fortalesa dels Vilars d'Arbeca ja es consumien peixos dessecats. El Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida ha trobat restes de peixos marins en l'excavació d'un pou cisterna, que es va convertir, amb el pas dels segles, en un abocador. La descoberta contribueix a plantejar la possibilitat del comerç amb les zones litorals, situades a 60 quilòmetres.

Concretament, s'hi han localitzat restes de vèrtebres i escates de boga, xucla, moll i pagell, identificades per un expert del Centre Nacional de la Recerca Científica de França. Haurien arribat a la fortalesa salats, fumats, dessecats o en aliments processats com ara el garum. Emili Junyent, catedràtic de prehistòria de la UdL, creu que, donades les petites dimensions de les restes, són d'allec, la pasta que queda de filtrar el garum. Evidenciaria el poder adquisitiu del cabdill iber, ja que al segle IV aC era un producte de luxe. “El consumia quasi dos-cents anys abans que es fes popular a la cuina romana. L'adquiriria mitjançant el comerç a llarga distància a través dels mercats costaners.” Aquesta salsa és d'origen fenici, púnic o cartaginès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA