cultura

Els ibers dels Vilars consumien peixos marins i pasta de ‘garum'

La descoberta de la UdL planteja la possibilitat del comerç amb el litoral

A la fortalesa dels Vilars d'Arbeca ja es consumien peixos dessecats. El Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida ha trobat restes de peixos marins en l'excavació d'un pou cisterna, que es va convertir, amb el pas dels segles, en un abocador. La descoberta contribueix a plantejar la possibilitat del comerç amb les zones litorals, situades a 60 quilòmetres.

Concretament, s'hi han localitzat restes de vèrtebres i escates de boga, xucla, moll i pagell, identificades per un expert del Centre Nacional de la Recerca Científica de França. Haurien arribat a la fortalesa salats, fumats, dessecats o en aliments processats com ara el garum. Emili Junyent, catedràtic de prehistòria de la UdL, creu que, donades les petites dimensions de les restes, són d'allec, la pasta que queda de filtrar el garum. Evidenciaria el poder adquisitiu del cabdill iber, ja que al segle IV aC era un producte de luxe. “El consumia quasi dos-cents anys abans que es fes popular a la cuina romana. L'adquiriria mitjançant el comerç a llarga distància a través dels mercats costaners.” Aquesta salsa és d'origen fenici, púnic o cartaginès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.