ciència / GUIES NATURALISTES
David Bueno i Torrens
Bolets per a tots els gustos
Segons el diccionari, un bolet és el “cos fructífer [on es fabriquen les espores reproductores] d'un fong basidiomicet o ascomicet [uns tipus concrets d'organismes que pertanyen al regne biològic dels fongs], carnós, suberós o gelatinós, que es forma a partir del miceli [una massa filamentosa que es troba sota terra], gairebé sempre en contacte amb l'exterior”. Una definició força complexa per als no especialistes per definir un element cabdal de la nostra gastronomia, que cal saber trobar i sobretot distingir per evitar confondre els bolets comestibles i saborosos dels tòxics, alguns dels quals poden ser mortals. Estem en època de bolets, i això fa que es publiquin guies i atles destinats al nombrós públic que gaudeix caçant-ne.
Ramon Pascual, soci fundador de la Societat Catalana de Micologia, un referent en el camp de la recerca i la divulgació micològica, ens ofereix la Guia de bolets per dur sota el braç, una guia clàssica dels bolets de Catalunya per al gran públic amb dos trets diferencials: ens ofereix una introducció amena i entretinguda en forma d'entrevista i ens presenta cada bolet de manera molt gràfica, amb fotografies i fitxes tècniques clares i directes, que inclouen descripcions precises d'altres bolets similars per evitar confondre'ls.
D'altra banda, Marc Estévez, autor de diversos llibres sobre micologia que han estat fruit de la seva experiència a pagès, ens ofereix l'Atles del boletaire, una guia per “trobar bolets siguis on siguis”. Ens presenta una radiografia micològica de Catalunya, comarca per comarca i bolet a bolet, amb impressionants mapes i calendaris de recol·lecció i fotografies de més de 50 espècies comestibles, per saber on i quan buscar-los i identificar-los.