Josep Roca diu que la ratafia és cultura i que cal reivindicar-la
El sommelier d'El Celler de Can Roca i la confraria signen un manifest abans de la festa de Santa Coloma
La presentació de la 34a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners –del 5 al 8 de novembre– va coincidir ahir amb l'exposició pública del Manifest de les begudes espirituoses casolanes de Catalunya, que signen i promouen la Confraria de la Ratafia, El Celler de Can Roca i la Fira de la Ratafia de Besalú. “Hem de defensar els nostres drets identitaris i beure'ns allò que es fa [amb la terra], com fan a la Garrotxa i a la Selva”, va dir ahir Josep Roca, el sommelier d'El Celler de Can Roca.
Roca va donar llustre a la presentació de la festa, que va tenir lloc a la Diputació, representada pel seu president, Pere Vila (CDC). L'enòleg va fer una defensa, plena de matisos, de la beguda. Segons Roca, “la ratafia és un diàleg entre la natura i l'home, una mostra de mestissatge i part de la cultura del Mediterrani que s'ha perdut per un màrqueting endimoniat”. Roca serà investit confrare d'honor de la festa el divendres 6.
El secretari de la Confraria, Xavi Amat, va explicar que tastar la ratafia i acostar-se a Santa Coloma és una manera de “gaudir intensament de la tardor”. El manifest, que vol vertebrar un moviment cultural, ha estat elaborat per Joan Carbó (El Celler de Can Roca) i la confraria.
“Cosa de bruixeria”
En l'acte hi va ser presents l'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí (ERC), i els humoristes Carles Xuriguera i Rafel Faixedas, que veuen en els ratafiaires “una secta” i una cosa “de bruixeria”. Tots els detalls al web www.festaratafia.cat.