El jaciment del Camp dels Ninots de Caldes ja és bé cultural d'interès nacional
El govern protegeix un espai que permet conèixer la vida de fa 3,2 milions d'anys
De 275.000 m² d'extensió, s'hi han trobat rinoceronts i tortugues
La Generalitat de Catalunya va declarar ahir el jaciment del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella bé cultural d'interès nacional (BCIN) en la categoria de zona paleontològica, segons va informar el govern.
La Generalitat s'ha decidit a protegir un espai de 275.000 m² que havia estat el cràter d'un volcà i posteriorment s'havia omplert d'aigua fins a formar un llac. S'hi han trobat esquelets sencers de grans i petits vertebrats, com ara rinoceronts, tapirs i bòvids, així com una llarga llista de fulles i tiges, i bosc de ribera, sobretot verns.
Els dos últims sondejos
Les investigacions al Camp dels Ninots de Caldes han estat a càrrec des de fa més d'una dècada de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.
Els mesos de maig i juny els recercadors de l'IPHES van fer dos sondejos de 113 i 140 metres de profunditat que permetran reconstruir l'evolució climàtica i paisatgística d'Europa des de fa 3,2 milions d'anys. Segons el web de l'IPHES, va ser una de les primeres ocasions en què es va perforar l'interior d'un volcà de tipus maar (a l'interior dels quals es va formar un llac).
El 28 de desembre del 2014 l'Ajuntament va inaugurar una escultura a l'accés al Camp dels Ninots: una pedra de tres metres d'altura que vol reproduir un ninot, nom amb què es coneixen les petites figures de terra en forma de ronyó trobades al jaciment.
A banda del Camp dels Ninots, el castell de Sant Maurici, que l'Ajuntament acaba de comprar, i les termes romanes també van ser declarats BCIN.