Som Cinema Mollerussa encara la tercera edició amb «l'honor» de ser l'única mostra dedicada exclusivament al català

Manel Montañés ha volgut remarcar aquest dimarts «l'honor» de dirigir l'única mostra de cinema que actualment està centrada en la seva totalitat al cinema català. En aquest sentit, Montañés ha assenyalat que tant de bo hi hagués més certàmens d'aquestes característiques a Catalunya sobretot en un moment en què «ens estem construint com a país».

Montañés ha explicat també en relació a la recent creada Acadèmia del Cinema Català, que enguany ja han començat a col·laborar i a tall d'exemple ha assenyalat que l'actriu Mercè Rovira, assistirà a la cerimònia d'inauguració en representació de l'acadèmia per tal de lliurar una placa commemorativa a la també actriu Rosa Novell, que és l'homenatjada d'aquest any. Segons Montañés, la voluntat de Som Cinema és anar creant sinèrgies amb l'Acadèmia del Cinema Català ja que els objectius són comuns.

Montañés també ha dit que la mostra aposta per ser un festival no convencional que es preocupa per les noves generacions, motiu per al qual enguany s'han encetat dues iniciatives com són els tallers de cinema en col·laboració amb Digital Barcelona Film Festival destinats a alumnes d'ESO i Batxillerat i el concurs Som 3 minuts amb la participació de Mollerussa Comercial i Cultural. Precisament aquest concurs també està enfocat al públic juvenil ja que consisteix en l'elaboració de petites peces cinematogràfiques exclusivament amb l'ús de les càmeres d'un telèfon mòbil.

Pel que fa a la inauguració oficial, anirà a càrrec del delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo. La cerimònia serà presentada per l'actriu Txe Arana, començarà a les nou del vespre al Teatre L'Amistat i comptarà amb la projecció d'un dels llargmetratges que es presenten a competició: Deslliga't, del director Jesús Font.

La secció oficial a competició atorgarà un premi de 6.000 euros al millor llargmetratge presentat a concurs, 2.500 euros al millor documental i 2.000 euros al millor curtmetratge. En els dos darrers casos, el premi s'incrementarà en 500 euros si els treballs són en llengua catalana. Així mateix, cada un dels tres apartats de la secció oficial comptarà amb un jurat diferent. Així, pel que fa als llargmetratges, el jurat estarà format per professionals del sector d'àmbit català; en el cas dels documentals, els membres del jurat seran professional de la comunicació i el sector audiovisual de la demarcació de Lleida i quant a la secció de curtmetrages, el jurat estarà integrat per joves designats per la desapareguda Revista Revers.

La mostra es clourà dissabte 24 d'octubre en una cerimònia, també presentada per Txe Arana, que tindrà com a eix central el lliurament de premis als títols escollits pels jurats com els millors de la secció oficial. L'acte començarà a les nou del vespre al Teatre L'Amistat i també comptarà amb la projecció del curtmetratge guanyador. Així mateix i en reconeixement al cineasta local Ramon Monfà, a la cloenda es projectarà un dels seus curts Sólo (1971), que va ser seleccionat per representar Espanya a la IV Setmana Internacional de Cine Fantàstic i de Terror de Sitges.

D'altra banda, com a projeccions especials també cal destacar el passi de La ciutat cremada, d'Antoni Ribas, en commemoració del centenari dels fets de la Setmana Tràgica de Barcelona. En aquest sentit, Montañés ha explicat que aquesta projecció s'emmarca dins la tasca de recuperació de la memòria històrica que va tenir un paper destacat en la primera edició del Som Cinema.

Un dels passis especials de la mostra de cinema serà també el del documental Hollywood contra Franco, que revela, a través de la història del guionista Alvah Bessie, que va lluitar com a brigadista a la Guerra Civil Espanyola, de testimonis com els de Susan Sarandon i Román Gubern, i de fragments de pel·lícules famoses com Casablanca, Per qui toquen les campanes?, Les neus del Kilimanjaro o Tal com érem, la relació oculta entre els interessos de la Casa Blanca i el setè art.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines