cultura

Lletres

Tiana Negra es dispara

El festival literari té a punt la quarta edició, amb novetats

Una vuitantena d'alumnes de l'institut aprenen els fonaments del gènere en un taller de novel·la

Tret de sortida, i mai millor dit, per al certamen literari de novel·la negra que ha aconseguit la consolidació en tres edicions, avalada per l'èxit de públic. Tiana Negra es retrobarà amb els incondicionals del gènere els dies 22 i 23 de gener i els organitzadors ja ho tenen tot a punt per aconseguir que aquesta quarta edició es torni a repetir la bona resposta de les tres anteriors.

Per anar fent boca i introduint els més joves en el gènere, aquesta setmana, s'ha fet a l'institut de Tiana un taller de novel·la negra. Una cinquantena d'alumnes de tercer d'ESO van participar, dilluns, en el taller impartir per l'escriptor Sebastià Bennasar, que és també director del Tiana Negra. De la seva mà, van aprendre alguns trucs per redactar textos de gènere negre i van incidir en la diferència entre argument i tema, el concepte d'horitzó d'expectatives o l'elecció de narrador, entre moltes altres qüestions. Els estudiants van participar en la creació col·lectiva d'un relat. L'experiència els servirà de base si volen participar en el primer premi juvenil de narrativa breu que organitza Tiana Negra. El nom del guanyador es donarà a conèixer el 23
de gener al matí, en el marc del festival.

Aquesta és una de les novetats de la propera edició del certamen, que destaca perquè serà el primer cop que hi participaran autors estrangers. L'escriptor francès François Thomazeau, que publica per primer cop en català a Crims.cat, serà l'encarregat de tancar el Tiana Negra 2016, que inclou en el programa més de 25 activitats programades i prop de 30 autors confirmats. L'objectiu és, segons els organitzadors, seguir creixent i incrementar la xifra de participació de l'any anterior, unes 600 persones, un nombre que duplicava l'assistència del primer any de festival. Per això, s'amplien espais, dates, territoris i activitats. Una de les més destacades serà l'acte d'homenatge al col·lectiu literari Ofèlia Dracs, que inaugurarà el Tiana Negra 2016 el divendres 22 de gener. És la primera vegada que es dedica un homenatge a aquest col·lectiu literari, fundat als anys setanta i que reivindicava la novel·la de gènere feta a Catalunya. L'acte anirà a càrrec d'Àlex Martín i tindrà la presència d'alguns dels autors més destacats del grup, com ara Margarida Aritzeta, Maria Antònia Oliver, Joan Rendé, Joaquim Carbó, Isidre Grau, Josep Albanell i Antoni Serra.

Per facilitar l'accés del públic arribat des de Barcelona, el festival habilitarà per primer cop un autocar negre que, el dissabte al matí i a la nit, farà el trajecte Barcelona a Tiana d'anada i tornada. Per 25 euros, els usuaris tindran el transport, el dinar i un tiquet de descompte de 5 euros en la venda de llibres. També per primera vegada s'habilitarà un espai i un temps concret perquè els autors puguin signar les seves obres a tots els lectors que ho sol·licitin, després de cada activitat. Tiana Negra mantindrà les lectures dramatitzades d'algunes de les obres, hi haurà un combat de boxa entre dos autors i es coneixerà el guanyador del tercer premi de novel·la negra Agustí Vehí, que enguany ha duplicat el nombre d'originals rebuts, amb 28 textos participants. També hi haurà una taula de periodisme d'investigació el dissabte 23 de gener a la tarda en què participaran alguns dels periodistes més destacats del
gènere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia