cultura

Cultura

Pessebre vivent d'Òrrius

Un pessebre amb quadres

Els Armats de Mataró hi representaran un nou quadre i pel bosc hi haurà tiradors amb arc que faran el paper de caçadors

Unes quatre mil persones hi van cada any per veure aquest impressionant muntatge nadalenc

El pessebre vivent d'Òrrius, un dels més espectaculars de Catalunya, torna enguany amb una nova edició els dies 26 i 27 de desembre a partir de les vuit del vespre. L'espectacle, que atreu cada any milers de visitants –un total de quatre mil entre les dues jornades–, presenta aquesta edició novetats destacades. La primera no és altra que el nou quadre que els Armats de Mataró hi representaran. Aquests “soldats de la pau” ja fa anys que participen al pessebre orrienc, però enguany hi tornen amb forces renovades i amb més implicació en el muntatge. L'altra gran novetat, que també promet ser espectacular, és la incorporació d'arquers al bosc que actuaran com a caçadors, aprofitant l'escola de tir amb arc que hi ha al municipi.

Una de les característiques del pessebre vivent d'Òrrius, a banda dels quadres i les representacions pròpies de les dates nadalenques, és la recreació d'oficis tal com es duien a terme en els temps del naixement de Crist. Així, els visitants podran veure picapedrers, fusters, terrissaires, carboners i filadores, entre d'altres, en un recorregut que transcorre per diferents punts del poble però també pel bosc en un circuit d'aproximadament 1 quilòmetre. “Cadascú el pot fer al seu ritme i sense pressa”, explica Magda Picó, una de les col·laboradores del pessebre. Això sí, tot i la llibertat de moviments de què gaudeixen els visitants al llarg dels 23 quadres que componen el pessebre, el tret de sortida a l'experiència el dóna l'espectacular baixada de l'àngel, “marca de la casa”, des del campanar d'Òrrius per fer l'Anunciació
a la Verge Maria. D'altra banda, l'acabament està protagonitzat pel naixement i l'adoració dels Reis Mags.

Implicació de tot el poble

Al marge de la posada en escena, una de les virtuts d'aquest pessebre és que serveix per aglutinar els esforços de pràcticament tots els habitants d'Òrrius, el poble més petit del Maresme. “És l'oportunitat de posar el municipi en el mapa”, comenta una altra de les col·laboradores, Triu Triadó. “Només de figurants hi intervenen unes dues-centes persones entre els dos dies, i a banda s'hi han de sumar una cinquantena de voluntaris més que ajuden en tota la logística de l'esdeveniment”, assenyala Triadó, que també recorda que la idea de fer un pessebre vivent va ser d'un veí del poble, Jaume Anglada, amb la voluntat de poder aglutinar tot el municipi per poder-lo fer realitat. Tal com comenten les col·laboradores, el cert és que molta gent ja s'ha agafat com a tradició pujar fins a Òrrius per gaudir del pessebre. “Les persones que vénen estan encantades i ens comenten que és molt maco”, assenyala Triadó. “Realment és un triomf i una satisfacció total poder fer-lo cada any”, rebla Picó, que manifesta: “El pessebre gaudeix de molt bona salut, ja que el relleu generacional està assegurat.” Els visitants que s'animin a anar a veure aquest muntatge no han de patir pel fred, perquè al final del recorregut l'AMPA de l'escola Francesc Macià repartirà caldo calent en nom del pessebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia