cultura

Una rampa mòbil perquè Taüll sigui accessible

La mesura s'implantarà a les altres esglésies romàniques de la Vall de Boí, amb una inversió de 8.000 euros

La singular església de Sant Climent de Taüll, icona universal del romànic, és des d'aquestes vacances de Nadal un espai accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Per tal d'igualar les condicions de visita, s'ha instal·lat una rampa mòbil a l'exterior del temple que garanteix l'accés a aquesta església per a usuaris que necessiten desplaçar-se amb cadira de rodes. Segons va informar el Consorci del Patrimoni Mundial de la Vall de Boí, la intenció és estendre la mesura a la resta del conjunt monumental, que va obtenir el reconeixement de la Unesco el 30 de novembre de l'any 2000.

En un comunicat, el consorci detalla que, davant la impossibilitat de tenir un rampa fixa, s'ha optat per col·locar una rampa mòbil a l'exterior de l'església amb dos rails que es poden treure i posar fàcilment. A la banda interior del temple s'hi ha deixat una rampa fixa de fusta. “D'aquesta manera millorem i fem més còmoda l'entrada al monument”, asseguren des del consorci. A més, amb la voluntat de fer més accessible tot el patrimoni, s'ha anunciat que l'actuació es repetirà a la resta d'esglésies que formen part de la declaració de la Unesco, amb una inversió prevista d'aproximadament 8.000 euros.

Cal recordar que el Parc Nacional d'Aigüestortes-Estany de Maurici també té una ruta adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

D'altra banda, coincidint amb les vacances de Nadal, el Centre del Romànic de la Vall de Boí reobre al públic fins al 5 de gener. També s'incrementen els horaris de visita del mapping de Sant Climent de Taüll, i a les visites a aquesta església, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d'Erill la Vall, s'hi afegeixen les que s'ofereixen a Sant Feliu de Barruera i la Nativitat de Durro.

Tant el centre del romànic com les esglésies romandran tancades el dia 1 de gener.

Bones perspectives turístiques en espera de la neu

Tot i que la climatologia no hi ha acompanyat, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida calcula que la previsió d'ocupació per les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis al Pirineu de Lleida se situarà al voltant del 65%, tot i que s'espera una punta que podria fregar la plena ocupació la nit de cap d'any. Durant els 12 dies de període nadalenc les estacions d'esquí podrien vendre al voltant dels 200.000 forfets, segons les previsions inicials, tot i que no n'hi ha cap que funcioni a ple rendiment per la manca de precipitacions. Precisament en aquest sentit, els complexos d'esquí estan pendents d'una davallada de les temperatures que els permeti fabricar més neu artificial mentre no arribin les nevades. La bona feina de les màquines trepitjaneu permet ara com ara esquiar en bones condicions a les pistes obertes a les estacions. D'altra banda, tot sembla indicar que la setmana que ve podrien arribar les esperades nevades que acabarien d'arrodonir aquest primer tram de la temporada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats