Un georadar rastreja la història de Besalú
Miren de localitzar el temple precedent de l'actual Sant Pere i un cementiri jueu
Un equip d'experts va començar ahir la recerca de les restes del temple sobre el qual es va aixecar, al segle XII, l'actual església del monestir de Sant Pere de Besalú. Els treballs es fan amb un georadar, que permet veure estructures soterrades i, per tant, evita haver d'excavar. Seguidament es començarà una investigació similar, usant la mateixa tècnica, en un solar del camp de les Forques, on se sospita que hi ha enterrat un dels cementiris jueus que va tenir la vila. És possible que, a mitjà termini, es porti el georadar a l'església de Sant Vicens, també per localitzar-hi les estructures del temple precedent. “L'objectiu és simplement documentar-nos, no tenim la intenció d'obrir el terra”, recalcava ahir l'arqueòleg Joan Frigola, coordinador dels treballs, encarregats per l'Ajuntament i finançats amb una ajuda de la Diputació.
El georadar és de l'empresa Sot Prospeccions, que ja ha fet treballs similars a les esglésies de Sant Pere, de Figueres, i Santa Maria, de Castelló d'Empúries, i al monestir de Sant Joan les Fonts. Roger Sala, que és qui està al font de l'equip de recerca, va avançar ahir que -a falta d'analitzar-ho al detall- les primeres passades del georadar han detectat diversos vasos funeraris. Ahir es va treballar al centre i els laterals de la nau, així com a la girola. També estava previst examinar els vessants nord i oest de l'exterior del temple.
El cementiri jueu
Tot i no disposar-ne de proves físiques, l'existència d'un edifici anterior a l'actual Sant Pere està documentada (el van consagrar al segle X). “En aquest sentit, anem sobre segur”, deia Frigola.
En canvi, no s'abordarà amb tanta confiança la recerca del cementiri jueu. L'any passat ja es va fer un intent, sense èxit. Aquest cop es buscarà al Campanyà (al camp de les Forques) perquè el nom coincideix amb el que surt esmentat en un document medieval corresponent a un litigi. Com a Sant Pere, si detecten el cementiri no s'excavarà, sinó que es documentarà i s'hi instal·larien uns senyals informatius. Per Frigola, seria tot un esdeveniment per a Besalú poder constatar l'existència d'un cementiri, a més de la sinagoga i la miqwé (banys), ja que són tres elements de la cultura jueva que han conservat ben poques ciutats amb passat jueu.