cultura

Conèixer millor Gaudí

La Universitat de Barcelona, preocupada per la manca d'estudis sobre l'arquitecte a Catalunya, crea una càtedra de ressons multidisciplinaris

Doble congrés mundial: a la primavera,
a Xangai, i
a la tardor,
a Barcelona

“Gaudí és molt estu­diat per per­so­nes del món sen­cer, però no de Cata­lu­nya. És una gran injustícia.” Molts estu­di­o­sos cata­lans no hi esta­ran d'acord, però el cas és que Lour­des Cir­lot, la vice­rec­tora de Rela­ci­ons Ins­ti­tu­ci­o­nals i Cul­tura de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB), ho veu així. Era tanta la seva pre­o­cu­pació que no ha parat fins acon­se­guir el que creu que serà la solució defi­ni­tiva a aquest desert d'estu­dis: la cre­ació de la Càtedra Gaudí de la UB.

L'aliat que ha tro­bat per tirar-la enda­vant és The Gaudí Rese­arch Ins­ti­tute, una enti­tat que van crear el 2013 Pere Jordi Figue­rola, Manuel Medarde i Marià Marín per pro­moure dife­rents pro­jec­tes de res­sons gau­di­ni­ans. La recent remo­de­lació del Museu Dio­cesà de Bar­ce­lona, amb una expo­sició cen­trada en cos i ànima a Gaudí, n'és un. The Gaudí Rese­arch Ins­ti­tute té molts bons con­tac­tes empre­sa­ri­als per tan­car patro­ci­nis. Per a la Càtedra Gaudí han tro­bat els neces­sa­ris per tal que a la UB “no li costi ni un sol euro”, asse­gura Figue­rola.

Tot i que hi ha una ofi­cina a l'edi­fici històric de la UB, la seu cen­tral de la Càtedra Gaudí està a la colònia Güell de Santa Coloma de Cer­velló, a l'antiga fàbrica del Tint, just on també hi té les seves ins­tal·laci­ons The Gaudí Rese­arch Ins­ti­tute.

Fins ara, el genial arqui­tecte no estava pas orfe de càtedra a la seva ciu­tat. El 1956, se'n va crear una, per ordre minis­te­rial, ads­crita a l'Escola d'Arqui­tec­tura i amb Josep F. Ràfols, biògraf i dei­xe­ble de Gaudí, de direc­tor. Més de mig segle després, l'aven­tura con­ti­nua, ara sota la direcció de Jaume San­martí i amb una missió com­plexa: tre­ba­llar “en moments d'una des­pro­por­ci­o­nada exal­tació mediàtica de la figura de Gaudí que pot bana­lit­zar la importància indis­cu­ti­ble de la seva obra i el seu nom”. A l'entorn de Gaudí hi ha molt soroll, efec­ti­va­ment.

La nova Càtedra Gaudí neix amb unes altres par­ti­cu­la­ri­tats. D'entrada, no es pot vin­cu­lar a cap facul­tat d'arqui­tec­tura perquè a la UB no n'hi ha. Però això, segons Cir­lot, no és cap pro­blema. “Les recer­ques beu­ran de les moltíssi­mes altres bran­ques de conei­xe­ment que té la uni­ver­si­tat”, exclama. El seu direc­tor és Adolfo Sotelo, degà de la Facul­tat de Filo­lo­gia. La càtedra té un lli­gam directe amb el grau de comu­ni­cació i indústries cul­tu­rals i, per tant, par­teix d'aquest Gaudí que fas­cina el pla­neta sen­cer. “Si Bar­ce­lona és una de les ciu­tats més visi­ta­des del món és gràcies a Gaudí. La gent ve aquí per Gaudí”, diu Sotelo.

El Gaudí com a marca d'èxit sem­bla ins­pi­rar la càtedra. Però els seus pro­mo­tors s'afa­nyen a dir que les línies d'inves­ti­gació seran múlti­ples. “Gaudí és una per­so­na­li­tat polifònica, equi­va­lent a un Llull o a un Leo­nardo”, apunta Sotelo. Cir­lot està con­vençuda que la UB és el millor lloc per estu­diar-lo. “Per trac­tar el tema de la llum tenim els físics. Per als colors, els químics. I els met­ges també tenen molt a dir perquè Gaudí tenia uns conei­xe­ments d'ana­to­mia humana extra­or­di­na­ris.”

Amb la càtedra en marxa, enguany pas­sa­ran més coses a l'entorn de Gaudí. Aquests dos matei­xos socis, la UB i The Gaudí Rese­arch Ins­ti­tute, tor­na­ran a orga­nit­zar un congrés mun­dial, el segon, amb una llarga nòmina d'experts d'aquí i d'arreu. Se cele­brarà a Bar­ce­lona del 5 al 7 d'octu­bre. I la gran nove­tat és que tindrà una edició pri­ma­ve­ral a la Uni­ver­si­tat de Fudan, una loca­li­tat pro­pera a Xan­gai. Sabíem de la passió que hi ha a Japó per Gaudí, però el que està pas­sant a la Xina també és “tot un feno­men”, asse­gura Figue­rola.

El congrés se cen­trarà, per bé que no exclu­si­va­ment, en el Park Güell i la Torre Belles­guard. L'esde­ve­ni­ment té caràcter bien­nal i, fins al 2026, pre­veu fins a cinc con­vo­catòries més. El 2026 serà un any rodó per a la família gau­di­ni­ana: es com­me­mo­rarà el cen­te­nari de la mort de Gaudí i, per fi, s'aca­ba­ran les obres de la Sagrada Família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.