cultura

Un llibre d'Elena Juncosa recupera la història de la capella de mas Miró

La publicació forma part de la col·lecció Quaderns de la Pixerota, de temàtica mont-rogenca

L'espai va perdre l'ús religiós durant la Guerra Civil

A partir de l'exhaustiu treball que ha dut a terme la historiadora Elena Juncosa Vecchierini sobre mas Miró amb motiu del centenari de la relació de l'artista amb Mont-roig (1911-2011), la col·lecció Quaderns de la Pixerota acaba de publicar el llibre Mas Miró, un oratori per a les Pobles. Basant-se en l'acurada transcripció de documents antics, la publicació aborda la història d'un espai concret del mas de Mont-roig on l'artista Joan Miró passava els estius, la capella.

Espai de vida breu

Aquesta publicació editorial permet abordar “amb humilitat però també amb rigor” la història d'aquest equipament de “vida breu” a mas Miró, segons Elena Juncosa. De fet, l'oratori es va bastir el 1916 i va ser destruït durant la Guerra Civil, l'any 1936. Posteriorment, els militars van ocupar l'indret i la capella ja no va recuperar l'ús religiós.

El llibre és una demostració del treball exhaustiu d'arxiu i de recopilació de testimonis orals i escrits que ha permès a l'autora investigar aspectes poc coneguts fins ara i aportar documentació inèdita sobre aquest oratori, que no només donava servei a la família del pintor sinó també a altres masos de la vora. “En la meva recerca sobre mas Miró ja havia localitzat expedients relacionats amb aquest espai, però no els havia pogut transcriure en la seva totalitat”, ha dit Juncosa, que s'ha mostrat satisfeta que aquests documents “hagin sortit a la llum” en aquesta proposta de caràcter més local perquè, en definitiva, “nodreixen el projecte de mas Miró”.

Mas Miró, un oratori per a les Pobles és el volum número 4 de la col·lecció d'història local mont-rogenca Quaderns de la Pixerota, editada per Ganzell. El volum, amb un pròleg del canonge arxiver de la catedral de Tarragona, M. Manuel Fuentes, té un cost de 8 euros i ha estat editat amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner i de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Mont-roig. Segons Eduard Boada, responsable de l'edició, els llibres integrants de la col·lecció tenen un “format àgil i a preu assequible” i no s'adrecen a un públic especialitzat sinó a “persones interessades en temes locals”.

Mas Miró, un oratori per a les Pobles és un extracte de la investigació més aprofundida realitzada per Juncosa sobre Joan Miró i el seu context artístic cultural a Mont-roig del Camp i per la qual va rebre el 2011 el premi Pilar Juncosa d'investigació.

La presentació del llibre, que va anar a càrrec de la professora de la URV Fina Anglès, es va fer ahir a la tarda a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp.

LA FRASE

La publicació permet abordar amb humilitat i rigor aquest equipament de mas Miró
Elena Juncosa
Autora de la publicació

LA DATA

1916
Es va bastir la capella
de mas Miró, que donava servei a la família Miró però també a altres masos propers.

LA XIFRA

8
euros és el preu
d'aquest quart volum de Quaderns de la Pixerota, que tracta temes d'història local de Mont-roig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA