cultura

Vimbodí vol que la Mare de Déu dels Torrents sigui FTIN

Les entitats han fet la petició perquè es declari festa tradicional d'interès nacional i tingui més visitants

El municipi de Vimbodí i Poblet ha començat a fer els tràmits per demanar que la Generalitat de Catalunya declari les festes quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents festa tradicional d'interès nacional (FTIN). Per aconseguir la catalogació de la festa, en primer lloc, i la declaració posterior, les principals entitats que estan implicades en l'organització, com la Parròquia de la Transfiguració del Senyor, els Amics dels Torrents, les Zeladores de la Mare de Déu dels Torrents i l'Ajuntament, han tramès una petició conjunta al Departament de Cultura. En aquesta sol·licitud s'hi destaca “el caràcter tradicional d'una festa que ultrapassa l'aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura popular, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt del qual s'aboca en aquest esdeveniment”.

Els impulsors de la iniciativa també posen en relleu la col·laboració del Monestir de Poblet en la festa, que se celebra de manera continuada al municipi des del 1944 en els anys acabats en 4 i en 9, la primera setmana de setembre. De fet, la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, ja ha anunciat que n'estudiarà la petició.

L'esdeveniment omple el poble de visitants i la declaració podria ser una eina més d'atracció. “La festa dels Torrents és ben viva, però aconseguir-ne la declaració com a festa tradicional d'interès nacional de ben segur que contribuirà al seu arrelament i impuls amb vista al futur”, diu el consistori.

L'última edició de la festa la va presidir l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i va tenir com a convidada l'aleshores presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Com és costum, el prior del Monestir de Poblet va presidir la processó amb la Mare de Déu, i l'abat va presidir l'eucaristia.

LA DATA

2019
serà l'any de la propera
celebració de les festes quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents a Vimbodí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda