El pòdium bibliotecari
Les obres d'autors i temàtiques locals se situen entre les més demanades en novel·la
La saga de Harry Potter és de les més prestades
‘Joc de trons' ocupa el primer lloc en quatre de les vuit biblioteques
dels gèneres més prestats a totes les biblioteques
“Podem saber els llibres més prestats però no els més llegits”, diu irònicament Carme Renedo, cap del servei de biblioteques de la Diputació de Girona , amb relació també als
rànquings dels exemplars més venuts que fan els llibreters per Sant Jordi. I en aquest sentit, com qualsevol classificació, aquest pòdium elaborat pel servei de biblioteques de la Diputació de Girona, no és més que un indicador de les preferències dels usuaris de les biblioteques a partir dels documents més prestats. La mostra triada, les principals biblioteques comarcals, també vol ser representativa.
De l'anàlisi dels llistats dels més demanats, es detecten diverses tendències. Per exemple, en el rànquing de novel·la es destaca la importància d'autors locals o si la temàtica està relacionada amb el territori. Així es percep amb l'escriptora badalonina però amb arrels a Figueres Sílvia Soler (Un any i mig). En el cas de Banyoles, amb Miquel Aguirre –en quart lloc del rànquing–, autor d'Els morts no parlen, i Núria Martí Constans –en sisena posició–, amb Set dies al llac.
A Blanes, amb Roberto Bolaño (La pista de hielo) i la blanenca Montserrat Medalla (Dones de vidre). A Ripoll, amb Marc Capdevila i La Bíblia de Ripoll, mentre que a Palafrugell, no hi poden faltar préstecs de Pla. Els usuaris de les biblioteques no són aliens als fenòmens mediàtics i els best-sellers. Així, la trilogia de Dolores Redondo ocupa els llocs capdavanters a Banyoles, amb el primer volum d'El guardián invisible, mentre que el tercer volum és dels més demanats a Olot, Palafrugell i Ripoll. Els premis literaris també tenen incidència. Pilar Eyre, finalista del Planeta 2014 amb Mi color favorito es verte es troba en els cinc primers llocs de quatre de les vuit biblioteques: Banyoles, Figueres, Blanes i Olot. L'home de la maleta de Ramon Solsona, premi Sant Jordi 2010, lidera la novel·la a la biblioteca Carles Rahola.
En narrativa juvenil –la categorització no exclou lectors adults– sobresurten les novel·les de R.J. Palacio, conegut sobretot per l'èxit de la faula de superació personal Wonder. I del fenomen a clàssic; la saga de Harry Potter –l'any vinent farà vint anys de la publicació del primer volum– continua en el top five de Palafrugell i Blanes.
Sèries, ‘pel·lis' i música
El fons audiovisual és molt heterogeni i variat i és difícil trobar coincidència de títols entre els més prestats a les biblioteques. Pel que fa a CD de música, per exemple, cal destacar l'emergència de plataformes musicals que fan que el préstec d'aquest tipus de documents hagi minvat. En pel·lícules passa el mateix, si bé es destaquen alguns préstecs relacionats amb efemèrides cinematogràfiques com ara Retorn al futur –el 21 d'octubre del 2015 era la data en què el protagonista viatjava al futur– a la biblioteca de Blanes o L'Imperi contraataca –a final d'any s'estrenava una nova saga de La guerra de les galàxies– a Olot.
En el boom actual de les sèries, destaca la influència del rodatge de Joc de trons a Girona. La ficció medieval apareix en els primers llocs de quatre de les vuit biblioteques: Figueres, Banyoles, Puigcerdà i Ripoll. Concretament a les biblioteques de la ciutat de Girona, on es pot trobar en préstec els volums de la saga, les quatre temporades de la sèrie i els tres volums del còmic, es van realitzar 209 préstecs en tot el 2014. Fins a finals d'agost de l'any passat –just abans de l'inici del rodatge– es van realitzar 193 préstecs i es va tancar el 2015 amb 348 préstecs de documents relacionats amb Joc de trons.
El còmic és un dels gèneres més difícils de situar a les biblioteques. Des de clàssics com Astèrix i Obèlix o Tintín fins a altres títols com Bola de Drac o Shin Chan, que es poden trobar tant a l'estanteria d'infantil o a la d'adults. Del llistat analitzat es desprèn la irrupció del manga, ja que és dels més prestats en totes les biblioteques. Ho corroboren títols com Naruto (a Figueres, Palafrugell i Ripoll), Inu Yasha (Figueres i Palafrugell) i Death Note (Banyoles i Blanes). El còmic europeu també hi és present: Rural, d'Etienne Davodeau, es troba en cinquena posició a les biblioteques de Puigcerdà i Olot. La versatilitat del manga explica, per exemple, que Naruto aparegui com a prestat a la secció de còmic d'adults i a la de còmic infantil. Per altra banda, les guies de viatges i els llibres d'idiomes es mantenen com a primeres demandes en l'apartat de llibres de coneixements.
El territori també marca i ha propiciat que les biblioteques s'hagin especialitzat. A la Fages de Climent de Figueres destaca la col·lecció dedicada a l'exili i a Palafrugell és d'especial interès el fons sobre Pla i també d'havaneres. La cultura jueva, per altra banda, és una de les temàtiques de la Carles Rahola de Girona.