cultura

Cultura

‘Ave', sexe!

Arriba al Museu de Mataró una exposició sobre els costums i les pràctiques més íntimes a l'antiga Roma

La integren una vuitantena d'objectes, reproduccions de pintures i textos

La sexualitatera una demostració de poder i el ciutadà romà no donava plaer a les dones, en rebia

Explícit, fantasiós, exuberant i orientat a satisfer els plaers dels homes, només els homes, de la classe alta de l'època. L'exposició El sexe a l'època romana arriba a Can Serra de Mataró després d'haver viatjat per tot el territori català un cop va ser inaugurada, l'abril del 2013 al Museu de Badalona. La mostra, adreçada a un públic adult, recull una vuitantena de peces –entre les quals hi ha algunes aportacions del fons del museu de la capital maresmenca– que juntament amb les reproduccions de frescos d'antigues domus i textos d'autors llatins deixen ben poc marge a la imaginació del visitant. L'exposició es divideix en cinc àmbits: l'art de la seducció, el sexe en el matrimoni, diferents maneres de fer l'amor, les relacions extramatrimonials i la sexualitat dels déus. La directora del museu, Anna Capella, destaca que la informació recollida demostra que en molts aspectes la pràctica sexual no ha canviat tant i, fins i tot, hi ha aspectes que es podrien considerar més lliberals. “Algunes de les imatges que decoraven les habitacions de les cases romanes són tan explícites que ara se'ns faria estrany trobar-les a les cambres d'avui en dia”, comenta, i recorda que la iconografia sexual en el món romà formava part de la seva existència. Tot i això, en el món del plaer també hi havia unes regles que avui en dia no es dubtaria a condemnar. “L'homosexualitat estava mal vista i en canvi les relacions amb menors d'edat eren permeses fins que aquests esdevenien adults”, puntualitza, i hi afegeix que en el codi moral dels romans “la sexualitat era una demostració de poder, per això el ciutadà romà no donava plaer a les dones, en rebia d'elles”. Aquesta diferenciació de gènere es mantindrà durant la República, perquè amb l'arribada de l'Imperi la moral es comença a relaxar i les dones, sempre de classe benestant, aconsegueixen viure la seva sexualitat amb certa llibertat.

Un altre dels àmbits explicats en l'exposició és el paper destacat de les prostitutes, que ocupaven un espai molt ben delimitat en la vida privada dels romans. Tal com recull la periodista Cristina Masanés en un article on es fa ressò de l'exposició: “El plaer l'obtens amb els inferiors, esclaus o prostitutes. Mai amb un igual. Amb els iguals t'hi cases, amb els inferiors t'hi diverteixes.” Les prostitutes eren considerades “una necessitat social” i se les anomenava en funció de com desenvolupaven la seva feina. Així, les ambulatarae buscaven clients als carrers i les bustuariae es trobaven vora el cementiri. Fins i tot el terme fornicar està estretament lligat a la professió del moment perquè les prostitutes prestaven els seus serveis sovint sota els arcs o fornicis de teatres i amfiteatres.

El Museu de Mataró ha volgut aprofitar el poder d'atracció que segur que tindrà la mostra per convidar el visitant a redescobrir l'exposició permanent sobre l'antiga Iluro que es pot veure al primer pis de Can Serra i que conserva peces de gran valor, com ara el cap de la Venus d'Iluro localitzat en unes excavacions a la zona de Can Xammar l'any 2002.

El sexe a l'època romana es completarà amb un seguit d'activitats tan diverses com la cuina eròtica o un espectacle teatral en què es recrearà un tupper sex de l'època. Es pot visitar fins al 22 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia