Imatges per a una vida
El reconegut fotògraf nascut a Canet Eugeni Forcano compleix noranta anys i serà el centre d'un múltiple homenatge
Inclou fins a cinc exposicions, dues al municipi maresmenc, i l'edició d'un llibre antològic
Eugeni Forcano, un dels fotògrafs catalans més prestigiosos de la segona meitat del segle XX, va complir ahir 90 anys. Amb una salut delicada però amb una capacitat intel·lectual intacta, Forcano serà el protagonista absolut, aquest any 2016, d'un important homenatge que es durà a terme a diversos indrets de Catalunya, entre els quals, el del municipi que el va veure néixer: Canet de Mar. L'Ajuntament, junt amb la Generalitat i la Diputació, col·labora en el projecte liderat pel periodista arenyenc Joan Celdran per publicar un llibre antològic del fotògraf que reculli les imatges més significatives de la seva llarguíssima trajectòria. L'obra, en edició de luxe i editat per Lunweg, veurà la llum a principis del 2017. Aquest any, però, el municipi maresmenc presentarà dues exposicions centrades en el personatge. La primera està projectada per al mes d'abril amb el títol TILSA y Forcano, on també hi col·laborarà l'Escola de Teixits de Punt amb una part del seu fons de mostres de gènere de punt. La mostra, que es va inaugurar l'any passat a Lleó i es veurà per primer cop a Catalunya, recull les fotografies dels anys 60 que va fer Eugeni Forcano a la ciutat castellana per encàrrec de l'empresa Textil Industrial Leonesa SA (TILSA), “i que van oferir una imatge trencadora i moderna de l'Espanya d'aleshores”. “L'exposició ocuparà l'antiga fàbrica de Can Jover, ara tancada, en un escenari incomparable”, precisa Celdran. La presència de Forcano a Canet tornarà amb força a finals d'any amb una segona mostra que recopila un altre dels vessants en què es va especialitzar l'autor. Sota el títol d'Eugeni Forcano à Paris 62/15, es mostrarà el conjunt de fotografies de París de l'any 1962, també per primer cop a Catalunya, que es van poder veure l'any passat al Centre d'Estudis Catalans de París. Són una trentena de fotografies de la capital francesa, però des de la visió menys turística dels anys seixanta i en què el carrer, i especialment la gent que tant ha obsessionat Forcano, en són els protagonistes. L'exposició relata l'encàrrec que tant el fotògraf com altres professionals catalans i espanyols del sector van rebre per part del Comissariat General de Turisme francès perquè “retratessin una nova mirada de la ciutat de la llum”.
Altres escenaris
Dins el mateix programa d'actes de l'homenatge, Eugeni Forcano també és present aquests dies al Museu de la Pell d'Igualada, dins el marc del festival de fotografia FineArt. A la capital de l'Anoia s'hi pot veure, així mateix, la mostra L'art d'atrapar la vida, amb una selecció d'imatges del fotògraf.
Un altre municipi del Maresme, Arenys de Mar, també s'ha afegit a l'homenatge i mostrarà al Calisay un dels treballs més coneguts d'Eugeni Forcano: es tracta de les fotografies que va fer a Josep Pla l'any 1967, després de compartir amb l'escriptor tota una jornada. Inicialment, la mostra també s'havia d'exposar a l'Ateneu Barcelonès, però finalment s'ha substituït per una conferència acadèmica. A Banyoles, que va ser la població on Forcano va fer l'any 1966 un reportatge sobre el mercat per a la revista Destino, s'hi podrà veure el treball que va tenir tant de ressò que l'any 1999 va esdevenir un llibre.
LA FRASE
LA XIFRA
La gran antològica, l'any vinent
Era de preveure que el reconeixement a la fructífera trajectòria d'Eugeni Forcano demana una exposició antològica que reculli els seus millors treballs. N'hi haurà una, però, que no estarà enllestida fins a l'any vinent. Anirà a càrrec de la Fundació Vila Casas, al Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí, i mostrarà una adaptació de la mostra Atrapar la vida, comissariada per Daniel Giralt-Miracle l'any 2014 i que es va poder veure a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid. La componen 150 fotografies dels treballs més coneguts d'Eugeni Forcano en blanc i negre, com també de l'obra experimental que va realitzar en color i que també serà la primera vegada que es podrà admirar a Catalunya. Joan Celdran avança que la programació no està del tot tancada i que els impulsors de l'homenatge preveuen que s'hi aniran incorporant altres iniciatives durant aquest any. Una de les propostes que encara no està tancada és la de dur a l'Institut Cervantes de Tolosa l'exposició Eugeni Forcano à Paris 62/15, comissariada per Salvador Munrabà i que es podrà veure a Canet. La vinculació d'Eugeni Forcano amb el municipi de Canet de Mar és indiscutible, ja que sempre hi ha conservat la casa familiar. La darrera exposició que va presentar va ser l'any 2013, coincidint amb la donació que el fotògraf va fer a la població de la sèrie d'imatges que va fer de Josep Pla i de les fotografies de fantasia en les quals Forcano juga amb la silueta de l'escriptor.