Manrique adapta a La Planeta «Product», una sàtira de Mark Ravenhill

El dramaturg anglès ja la va presentar a Temporada Alta com a monòleg el 2006

Un productor cinematogràfic mira de convèncer una jove actriu per interpretar un paper protagonista en el seu darrer film, Mohammed i jo, en el qual una turista anglesa que ha perdut el seu xicot en l'atemptat a les Torres Bessones s'enamora d'un terrorista d'Al-Qaida, durant un vol cap a Londres, el qual planifica una massacre a Eurodisney. Aquest és l'esbojarrat argument de què se serveix Ravenhill per presentar aquesta sàtira corrosiva, primerament, sobre els mitjans de comunicació, però també sobre la capacitat de la indústria cinematogràfica per trivialitzar i simplificar temes complexos, explotant les nostres pors, els prejudicis envers l'altre i els tòpics en la relació entre Orient i Occident. Sota un text àgil, sorneguer, amb un humor molt àcid, amb les formes pròpies de l'autor de peces com ara Unes polaroids explícites o Shopping and fucking, s'hi amaguen crítiques implacables al desconeixement de l'Islam en el món Occidental, als tòpics i clixés que s'han consolidat en la nostra societat sobre el tema, quelcom que ben segur que també té el seu equivalent en la societat islàmica, fruit de la manipulació interessada per part de diferents agents en les civilitzacions respectives. A Occident, Ravenhill apunta directament a la indústria de l'entreteniment, sobretot al cinema, i també als mitjans, que amb el seu poc rigor contribueixen a perpetuar els prejudicis i a sembrar l'odi i la malfiança envers l'altre, l'estranger.

Ravenhill, representant del moviment teatral britànic sorgit a principis de la dècada dels 90, anomenat in-yer-face (expressió manllevada, i modificada, de l'argot esportiu nord-americà, in your face), del qual Sarah Kane n'és la màxima exponent, va presentar la seva peça el 2006 en format de monòleg relativament breu, i interpretant-lo ell mateix. L'actor i director Julio Manrique, però, l'ha convertit en una peça teatral per a tres personatges –el productor, el seu secretari i l'actriu–, que es podrà veure avui a La Planeta (22 h). Per fer-ho, ha comptat amb David Selvas, protagonista de l'obra, Sandra Monclús, que és l'actriu –substitueix Mireia Aixalà–, i Norbert Martínez, que fa el paper de secretari. A partir de la lectura del text i de la seva posada en escena, Julio Manrique fa diverses preguntes, adreçades al públic: «Aniríem a veure una peli com aquesta? És lícita la pretensió de combinar entreteniment i espectacle amb uns fets tan dramàticament reals?»

Product es va estrenar el març passat a la Sala Beckett de Barcelona i va obtenir un èxit notable de crítica i públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.