cultura

I la música també

L'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, desbordada pel Sant Jordi Musical

“Tant de bo algun dia hi hagi una diada en què,
si tornes a casa sense un disc,
se t'enfadin”

Inevitablement, el sector musical mira amb una barreja d'admiració i enveja sana la diada de Sant Jordi. El Dia de la Música, el 21 de juny, mai no ha aconseguit tenir a Catalunya la popularitat que, per exemple, té a França. I el Record Store Day, importat directament dels EUA, i celebrat dissabte de la setmana passada en una vintena de botigues de discos catalanes, és una festa amb cada cop més projecció que, tanmateix, està encara a unes quantes galàxies de distància del que és, i representa, la diada de Sant Jordi.

És així, doncs, que els músics han fet del 23 d'abril, també, la seva festa. En concerts com el que ahir a Girona va reunir Celtas Cortos, Blaumut i Teràpia de Shock, i en la festa musical que, per quart any consecutiu, va acollir l'Antiga Fàbrica Damm del carrer Rosselló de Barcelona. “Els llibreters i la gent del món del llibre ho han fet tan bé que han vist com la seva pròpia festa es desbordava. I, els altres, ni que sigui a les vores, hem pogut també trobar-hi un lloc...”, assenyalava Gerard Quintana, que va estar una hora sencera –inicialment s'havia previst mitja hora– firmant exemplars de Cercles, el disc de retorn de Sopa de Cabra. “Tant de bo algun dia n'arribem a saber tant per poder muntar una diada en la qual, si arribes a casa sense un disc, se t'emprenyin com se t'emprenyaran avui si tornes sense un llibre o una rosa”, afegia.

El Sant Jordi Musical d'ahir a la Damm va ser d'un èxit esclatant, amb cues de tota una illa de cases en hores punta per accedir-hi i força més concerts i activitats que en diades anteriors, com ara un regiment dels ja inevitables food trucks, una fira de discos de vinil i un espai per a activitats infantils. Hi van actuar, en quatre escenaris diferents, una vintena d'artistes (entre els quals Mazoni, Judit Neddermann, Joana Serrat, Ebri Knight, Els Catarres i Lax'n'Busto). Manel, Quimi Portet, Obeses, Joan Dausà i La Pegatina s'hi van afegir per firmar discos. I els músics que, enguany, no han agafat només la guitarra, sinó també la ploma, van firmar els seus llibres: Pau Riba amb La revolució que ara toca (un assaig en forma de conversa amb Francesc Miralles), Blaumut amb El llibre blau, Albert Pla amb Espanya de merda i Cesk Freixas amb el recull poètic Alè de taronja sencera.

Llibres, roses i, ahir a la Damm, com sempre, cervesa i discos. Diada completa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.