cultura

Patrimoni

I si avui anem al museu?

La jornada de portes obertes el cap de setmana del Dia Internacional dels Museus anima els gironins a descobrir el seu patrimoni

La majoria d'espais han programat activitats festives per demà fins a mitjanit

A les comarques de Girona hi ha comptabilitzats cap a dos-cents museus, segons el portal de cultura Giromus. El recompte és tan exhaustiu, que pot arribar a passar per inexacte, perquè s'hi promocionen des de centres de projecció internacional incontestable, com el Teatre Museu Dalí de Figueres, fins a establiments quasi familiars i erràtics que a penes poden obrir al públic en hores concertades: alguns, no gens mancats d'interès, com ara el Museu Emili Vilà de Llagostera o la col·lecció de pintura que la família Bauler-Bernard conserva al mas Raset de Cervià de Ter, i d'altres, més aviat excèntrics, com el Museu del Vietnam que un particular difon des del pacífic Castellfollit de la Roca. Així i tot, el catàleg complet de museus, col·leccions, fundacions, pinacoteques, parcs arqueològics o jardins botànics és bastant més ampli del que podria fer pensar la Xarxa Territorial de Museus de la Generalitat, que n'engloba només una trentena, tot i que són els de més implantació: des de les diverses seus del Museu Arqueològic de Catalunya (Empúries, Ullastret i Sant Pere de Galligants), fins al Museu del Joguet de Figueres, el Museu dels Sants d'Olot, el de la Mediterrània de Torroella, el de la Pesca de Palamós, el de Tossa, el de Llívia, el Darder de Banyoles, el del Suro de Palafrugell, l'Ecomuseu de Castelló d'Empúries o els de la Catedral, el d'Història de la Ciutat, el del Cinema, el d'Art o el dels Jueus a Girona ciutat.

D'aquest registre institucional, n'és exclòs el Museu Dalí, que per la seva envergadura vola pel seu compte, però també espais privats d'una exquisidesa quasi secreta, com la Fundació Perramon de Ventalló, que té en dipòsit el fons d'Albert Ràfols-Casamada, o de gran arrelament i ambició com la Fundació Mascort de Torroella o els museus de la fotografia i l'escultura que sosté la Fundació Vila Casas al Palau Solterra de Torroella i a Can Mario de Palafrugell.

Siguin inclosos en una llista o l'altra, siguin o no de titularitat pública, la varietat de l'oferta patrimonial i artística de les terres gironines mereix com a mínim una visita aprofitant iniciatives com la del Dia Internacional dels Museus, que se celebra cada 18 de maig des de 1977 amb una jornada de portes obertes. És una ocasió que aprofiten més aviat els forasters per tenir l'accés franc als museus que de tota manera pensaven visitar, a diferència de la Nit dels Museus, una proposta nascuda a redós de la mateixa diada i que sol atraure més el públic de proximitat. L'experiència de passejar per les sales d'exposició fora d'hora i de complementar-la amb activitats paral·leles fins a la mitjanit que van des de concerts a degustacions gastronòmiques, visites guiades, tallers i espectacles de petit format es renova demà a bona part dels museus de la demarcació. Aquest any, alguns han optat per coordinar la programació per difondre-la en paquets conjunts, com els de Girona ciutat, sota el paraigües de Giromuseus, o els de l'Alt Empordà, que han impulsat el segon concurs d'Instagram perquè els visitants documentin fins diumenge la seva vivència de qualsevol dels vuit equipaments adherits a la xarxa Una Comarca de Museu. Aquest cap de setmana, no hi ha excusa: toca estimar els museus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen