cultura

arqueologia

Troben restes dels romans a dalt dels cims de Prades

Les prospeccions en diferents punts de la demarcació també han permès localitzar projectils de la guerra del Francès al monestir de Santes Creus i al pont de Goi

Les prospeccions de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i de la Universitat de Barcelona han permès testimoniar la presència de romans a 1.000 metres d'altura, a les muntanyes de Prades, i obtenir restes del setge de Santes Creus del 1809. Els treballs tenien com a objectiu comprovar la presència de restes d'interès en punts considerats militarment estratègics. I, en aquest sentit, s'han catalogat diversos jaciments, alguns de militars, que van de l'època romana a la Guerra Civil.

Ara, tot aquest material s'està netejant i classificant. Segons els investigadors, el seu estudi aportarà noves dades històriques, algunes de les quals, com per exemple les relacionades amb conflictes d'època moderna, es podran contrastar amb documents escrits.

Entre les troballes destaca un petit jaciment romà, possiblement un punt de guaita, que estava situat a les muntanyes de Prades. En aquest lloc s'han localitzat monedes de mitjan segle I aC i IV dC, que semblen indicar dos moments d'ocupació diferenciats. També d'època romana és alguna bala de fona aïllada detectada pel voltant de Tarragona.

Les troballes vinculades a la guerra del Francès han estat més abundoses i s'han recollit projectils a la zona del pont de Goi, al terme de Valls, tot i que aquesta àrea ha quedat molt afectada per l'acció dels espoliadors. També ha estat destacable la documentació arqueològica corresponent al setge de Santes Creus, amb nombroses bales trobades a prop del monestir que han estat georeferenciades amb GPS per fer-ne un mapa de dispersió i analitzar-ne les trajectòries.

En els treballs arqueològics, hi han participat deu persones entre arqueòlegs, estudiants i col·laboradors, i en total han prospectat uns vint punts, alguns ja catalogats. Entre aquests hi ha els jaciments de Tarragona, el Catllar, Renau, la Secuita, Nulles, Aiguamúrcia, el Rourell, Valls, Alcover i altres de municipis de les muntanyes de Prades.

LA XIFRA

20
són els jaciments
que han estat catalogats, bàsicament localitzats a l'Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona