cultura

patrimoni

restauració

Definit el procés de recuperació de Sant Tomàs

Calldetenes ja té el pla director, un document en què es determinen les fases de restauració i els usos del monestir

Calldetenes disposa d'una nova eina per posar fil a l'agulla en la restauració i recuperació del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes. El consistori va aprovar aquest dilluns en el ple la recepció del pla director que ha elaborat la Diputació de Barcelona, i que ha de servir per determinar les accions futures en un edifici amb un gran interès artístic i històric. “No volem que es perdi aquest patrimoni i per això vam demanar aquest pla director. Ara les actuacions que s'han de fer estan definides i quan es pugui s'aniran fent”, va explicar el regidor d'Urbanisme, Abel Blancafort.

En aquest procés de restauració, hi ha una primera actuació ben definida que afectarà el claustre –d'un gran interès artístic, ja que és dels pocs de Catalunya amb dos pisos i d'estil gòtic tardà i renaixentista– i també les cobertes del monestir. “L'Ajuntament ha fet la petició de la subvenció procedent de l'1% cultural per les obres de l'eix transversal i està aprovada. Estem esperant que l'entitat que ho ha de pagar, la concessionària de l'eix Cedinsa, hi posi els diners i la constructora”, comenta Blancafort. L'import d'aquesta doble intervenció és d'un milió d'euros i quedaria cobert amb la subvenció, però el cost total de restaurar tot el monestir puja a uns set milions d'euros.

Ús social i cultural

El monestir és actualment propietat de l'Associació Sant Tomàs, que gestiona diversos centres d'educació i suport a persones amb discapacitat intel·lectual. Tot i això, a partir del pla director, l'Ajuntament ha determinat que, un cop restaurat, el monestir s'haurà de destinar a ús cultural o social: “L'Associació Sant Tomàs fa una gran feina social; per tant, ho tindran fàcil per complir aquest requisit”, explica Blancafort.

LES FRASES

La intenció és que aquest patrimoni no es perdi, i que es pugui anar restaurant a poc a poc. És un edifici preciós
La subvenció per l'1% cultural està demanada i aprovada. Falta rebre-la
Abel Blancafort
regidor d'urbanisme de l'ajuntament de calldetenes

Una història de deu segles

Tot i que el monestir de Sant Tomàs de Riudeperes ha experimentat diverses modificacions, des del segle XI hi ha documents que hi situen una església dedicada a aquest sant. Al llarg de deu segles, doncs, hi han passat diverses comunitats i també s'hi han vist reflectits diversos estils de construcció. La canònica de Riudeperes comença a estar documentada com a comunitat religiosa el 1086. El 1560, després d'uns anys de decadència, el Bisbat de Vic va convertir el monestir en un convent franciscà i es va fer una important remodelació de la construcció romànica amb característiques renaixentistes. Els pares camils van ser l'última congregació religiosa que va habitar el monestir (1901-1970), moment en què el va comprar l'Associació Sant Tomàs, que va ocupar una part de l'edifici fins fa uns anys. Actualment, està en desús i en mal estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]