cultura

Alerta a Almenar per un despreniment a l'església

Una peça de guix de la cúpula central va caure dissabte i va obligar a tancar l'espai central del temple

El bisbat té un projecte per rehabilitar-la, però no recursos per tirar-ho endavant

Una altra església de Ponent, en perill. L'església de Santa Maria d'Almenar està parcialment tancada des d'aquest cap de setmana arran del despreniment d'un tros de guix de la cúpula central, que va caure just davant de l'altar. El despreniment es va produir dissabte i això va obligar a anul·lar l'actuació de la coral infantil que s'havia previst per aquell dia, coincidint amb la fira medieval que va celebrar el municipi durant el cap de setmana. L'endemà s'hi va fer missa, però en una zona restringida, lluny de la cúpula afectada. El rector de la parròquia, Jaume Pons, va explicar diumenge a l'agència ACN que la peça que va caure era de la mida d'un puny i que el despreniment és un avís important perquè s'acceleri la restauració de l'església.

El precedent de l'església de Rosselló, el campanar de la qual es va esfondrar de manera sobtada fa uns mesos, afegeix un punt més de preocupació. Tècnics de l'Ajuntament i del bisbat tenien previst ahir visitar el temple per valorar els desperfecte.

Bé nacional

El temple és d'estil gòtic, es va construir entre els segles XIV i XVIII i està catalogat per la Generalitat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN). És el monument més emblemàtic d'Almenar. Fonts dels bisbat van explicar ahir a aquest diari que els seus tècnics faran ara una anàlisi de la situació de l'edifici, tot i que fa temps que el tenen sota control: el bisbat és conscient de la necessitat d'obres de rehabilitació i fa anys que té un projecte sobre la taula valorat en uns 217.000 euros. Mentre que el cas de l'església de Rosselló va sorprendre tothom perquè ningú no s'ho esperava, l'església d'Almenar fa temps que és el punt de mira dels tècnics del bisbat.

El rector va fer diumenge una crida a totes les administracions i al bisbat a col·laborar-hi econòmicament. El fet que l'església estigui reconeguda com a bé cultural d'interès nacional obligaria, segons el rector, que també s'hi impliqui la Generalitat. A partir d'aquí, també la diòcesi, l'Ajuntament i els particulars haurien de fer les seves aportacions, segons va declarar el rector en declaracions recollides per l'ACN.

Tot i que encara no està decidit, el rector no descarta impulsar una campanya de donacions entre els feligresos sempre que hi hagi també la implicació de les institucions.

A l'exterior també hi ha unes tanques que impedeixen l'accés a una part del fossar pel perill de despreniment de pedres de la base del campanar. Els veïns que aquest diumenge van assistir a la missa van fer pinya amb el rector i van demanar una actuació urgent per rehabilitar el temple.

LA FRASE

No ha passat res però és un avís, i tant de bo serveixi perquè s'acceleri la restauració
Jaume Pons
rector d'almenar

100.000 euros per a 750 edificis

El lloc on es va produir el despreniment no és precisament el que es troba en pitjor estat de l'edifici, ja que els tècnics del bisbat tenen controlats desperfectes més importants i un projecte per rehabilitar-la. El finançament, però, encara no ha arribat i el projecte continua en un calaix.

Cada any, el bisbat dedica uns 100.000 euros a ajudar les parròquies a fer les obres de manteniment i restauració d'aquest patrimoni arquitectònic. En total, el bisbat té 750 esglésies, ermites, cases parroquials i altres immobles repartits arreu del territori. De mitjana, resultaria una despesa de 133 euros per edifici. Aquests diners del bisbat per a conservació d'edificis es complementen amb aportacions de fons propis de cada parròquia i els seus fidels, i ajuts d'altres administracions, fins arribar als prop de 300.000 euros cada any.

Només el projecte de l'església d'Almenar ocuparia 217.000 euros de pressupost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA